ЕК одобри отпускането на държавна помощ за БДЖ в размер

...
ЕК одобри отпускането на държавна помощ за БДЖ в размер
Коментари Харесай

ЕК подкрепи оздравяването на БДЖ

Европейска комисия утвърди отпущането на държавна помощ за БДЖ в размер на 224 млн. лева, което е доказателство за оценката на европейската институция на направените промени през последните години в сдружението. Всичко това е резултат от положените старания от страна на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, управлението на сдружението и администрацията. Това заяви на брифинг през днешния ден Велик Занчев, зам.-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията и ръководител на Борда на шефовете на БДЖ. Той посочи, че това е първата европейска нотификация за държавна помощ от присъединението на страната ни в Европейски Съюз.

„ Нотификацията е самопризнание за сполучливите промени, които са направени в сдружението от 2010 година насам ", съобщи той и добави, че шестгодишното изследване на настояването за държавна помощ е потвърдило жизнеспособността на сдружението, както и верният метод в ръководството му по време на рецесия.

„ Оттук насетне стартира тежката част - договарянията с министерство на финансите. Предстои да начертаем финансовите схеми по които парите да дойдат в сдружението. Стартираме договаряния с облигационерите по втория облигационен заем, образуван през 2007 година Остатъкът, който би трябвало платим по него е 150 млн. лева Лихвите, които БДЖ заплаща за просрочие са към 14 млн. лева на година и тежат доста на сдружението. ", изясни заместник-министър Занчев.

Инвестициите в БДЖ са втората водеща тематика, по която ще работи управлението на железницата. До края на годината ще започва процедура за покупка на нов преносим състав. Със закупуването на нови влакове, БДЖ ще се трансформира в европейска компания и ще може да предлага съответна услуга на своите клиенти.

Развитието на БДЖ е заложено в 21 плана, заяви Владимир Владимиров, изпълнителен шеф на БДЖ по отношение на европейската нотификация. „ Това не е краят на пътя, това е финалната права във връзка с спасяването на БДЖ.

Първият от тези 21 плана е за погасяване на отговорностите, а по-късно и закупуване на нови мотрисни влакове. Предстои и основаване на напълно ново сдружение, което да се занимава с ремонтна активност. „ През 2010 година направихме първия проект за преструктуриране, през 2015 година направихме още по-подробен проект за преструктуриране. Сега на финалната права влизаме с тези 21 плана, с които до края на мандата на това държавно управление, се надяваме железницата да наподобява по много по-различен метод и да доближи европейските стандарти ", съобщи Владимиров.

Той посочи, че за последните седем години са погасени над половината от отговорностите на БДЖ. В началото на интервала, през 2010 година те са били в размер на 850 млн. лева и тогава се говореше, че БДЖ е във банкрут, а в този момент дългът е в размер на 412 млн. лева и погасяването е ставало единствено със лични средства. От една страна това е доказателство за вярното ръководство на сдружението, само че от друга е довело и до утежняване на услугата за пасажерите, тъй като е било невероятно да се вършат инвестиции.

„ Оптимизирани са всички действия в сдруженията, преструктурирана е цялата компания, осъществени са голямо количество промени. Повече от 300 ограничения, са насъбрани през всичките тези години, с цел да можем да достигнем до тази повратна точка, в която Европейска комисия дава позитивното си мнение за това, което е случило в БДЖ. ", сподели Владимиров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР