ЕК одобри още 210 млн. лв. за ремонт на училищаЕвропейската

...
ЕК одобри още 210 млн. лв. за ремонт на училищаЕвропейската
Коментари Харесай

ЕК одобри още 210 млн. лв. за ремонт на училища

ЕК утвърди още 210 млн. лева за ремонт на учебни заведения
Европейската комисия утвърди още 210 млн. лева за ремонт на просветителната инфраструктура в страната по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година

Средствата се трансферират от капиталов приоритет „ Енергийна успеваемост “ на първата ос на Оперативна програма “Регионално развитие”, бенефициенти по която са 39-те огромни градове, към приоритет „ Образователна инфраструктура “ на същата ос. Целта е да се реализира по-високо равнище на качеството на обучение в градовете, определили най-високи потребности в границите на капиталовите си стратегии. С преразпределението на ресурса се покрива и дефицитът от средства по към този момент подписани контракти за „ Образователна инфраструктура “ за огромните градове. Това ще способства за реализиране на държавния приоритет за по-високо равнище на качеството на образованието, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

В момента по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 се извършват 119 плана на обща стойност 623 млн. лева С тези средства ще се рехабилитира материално-техническата база на общо 442 детски градини, съществени и междинни учебни заведения и университети. Изпълнението на 7 от плановете на обща стойност 12,2 млн. лева към този момент завърши. В резултат 5 716 лица се образоват и работят в осъвременените 21 просветителни институции.

Изменението на програмата е препоръчано след осъществен вътрешен разбор по осъществяването й от Управляващия орган в Министерство на регионалното развитие, и е утвърдено от Комитета за наблюдаване и от Министерския съвет.

С измененията се понижават рисковете по отчитане на някои междинни знаци към края на 2018 година, заложени в Оперативна програма “Регионално развитие”. Сред тях са тези за първично ползване на сила, обществени услуги и обществени жилища, обусловени от актуализация на потребностите, осъществяването на целенасочени политики в обществената сфера, както и при отчитане опциите за реализация през програмния интервал.

Одобрените промени в Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 не водят до промени на общия запас на програмата, както и в бюджета на предпочитаните оси, не се нарушава и тематичната централизация, открита в Споразумението за партньорство на Република България.

Одобрението от страна на Европейска комисия дава опция за понижаване рисковете за осъществяване на програмата, покачва се значимостта й за възстановяване на достъпа до обучение и усъвършенстван учебен развой в районите на страната. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР