ЕК не може да стартира наказателна процедура срещу Рим заради

...
ЕК не може да стартира наказателна процедура срещу Рим заради
Коментари Харесай

ЕК не може да стартира наказателна процедура срещу Рим заради прогнози

ЕК не може да започва наказателна процедура против Рим поради прогнози
Европейската комисия /ЕК/ не може да стартира наказателна процедура против Италия поради прогнози.

Това сподели пред БНР италианският икономист доктор Симоне Романо. По думите му заложените параметри в бюджета на страната за следващата година са планирани, а не към този момент потвърдени цифри. "Това ще бъде политическо решение на Европейската комисия, тъй като доколкото аз знам, не става въпрос за несъразмерен недостиг. Случаят не е подобен. Трябва да е процедура, обвързвана с съответното отклоняване от даден параметър – в тази ситуация държавния дълг. В момента ние приказваме за прогнози за идната година, върху които е изчислен бюджет 2019 “, сподели икономистът.

"Ройтерс “ и "Евронюз “ цитираха свои високопоставени източници, че в сряда ще бъде стартирана наказателна процедура против Италия. Това стана, откакто във вторник изтече срокът, в който Италия трябваше да показа измененията в проектобюджета си за следващата година. Страната обаче настоя за опазване на в началото препоръчаните параметри. Това значи, че Италия може да бъде осъдена от Брюксел даже и с финансови наказания.

В Брюксел причините звучат по този начин: прекалено високият държавен дълг от повече от 130 % от брутния вътрешен артикул (БВП) може да докара до разтърсвания в третата по величина стопанска система в Европейски Съюз. Затова Европейската комисия упорства популисткото държавно управление да съблюдава обещанията на своите прародители и дефицитът да не надвишава 1,8 на 100, а не 2,4 % от брутния вътрешен артикул, напомня проф. Карло Диполити от Института за ново икономическо мислене

"В последна сметка те спорят за няколко процентни пункта от италианския БВП и за нещо, което предходното държавно управление е дало обещание. Сега обаче има една разлика - в този момент приказваме за спорене, което е предизвикано напълно от политически аргументи. Тук въобще не приказваме за козметичен недостатък или за положителни обноски, а заплахата всяка от страните да бъде посочена като извършител на разпоредбите или да бъде нарочена като страната, поради която договорката се е провалила. Никой не желае да бъде жигосан по този метод, по тази причина едва ли ще прекрачи алената линия. В последна сметка - когато има пазарлък, никой не желае да скапе договорката. От икономическа позиция няма чак подобен проблем. Той е политически “, споделя проф. Карло Диполити.

Макар и директно да не се обвързват с посланията от Брюксел и идния старт на наказателна процедура, в Рим се договориха за няколко промени - налог върху газираните питиета с високо наличие на захар, приходите от който ще отидат за университетите. И още - данъчна прошка ще има единствено за тези, които са позволили неточност в декларацията си, а не които са укрили налози. Фискалният резултат към този момент е неразбираем, само че сигурно съгласно специалистите няма да запълни разликата от тези "няколко процентни пункта", към които се води разногласието сред Рим и Брюксел.

Проф. Филипо Тадеи, който е основан в Болоня и е част от преподавателския състав на университета "Джон Хопкинс" счита, че "накрая ще бъдем очевидци още веднъж на голям брой евтини политически приказки". "След като италианското държавно управление удостовери числата в бюджета си за следващата година, Европейската комисия е принудена да показва корав звук и даже да наложи наказания. Ако обаче се стигне до финансови санкции, това ще бъде най-голямата услуга на популисткото държавно управление на "Пет звезди" и "Северна лига". В Европейската комисия не са толкоз глупави. Напротив - те имат политически разсъдък, по тази причина ще не престават да приказват за наказания и да упорстват за смяна в числата, до момента в който следят по какъв начин дейностите на държавното управление имат отрицателен резултат върху италианската стопанска система. Италианците ще би трябвало да почувстват болката от избора, който са създали и да платят съответната цена. След това ще има промяна в бюджетната политика. Надявам се болката да не е непоносима, а цената - прекомерно висока “, акцентира проф. Филипо Тадеи.

От началото на бюджетните разногласия сред Рим и Брюксел спредът сред италианските и немските облигации се уголемява. Това е величината, която регистрира разликата сред доходността върху книжата на Италия и на Германия. Именно немските облигации се смятат за референтни, което значи - че колкото по-голяма е разликата сред тяхната рентабилност и тази на италианските, толкоз по-голям е казусът за Рим, добавя Симоне Романо от Института за интернационалните работи в Рим.

"Увеличаването на спреда на италианските облигации е изчислен въз основата на 40 % риск от банкрут и 60 % - т.е., повече от половината - риск от ре-деноминация. Това значи, че множеството анализатори се притесняват от излизане на Италия от еврозоната. Аз се надявам обаче, че това в действителност е най-лошият вероятен сюжет “, сподели той.

Защото той ще бъде пагубен и за Италия, и за еврозоната. А сходен сюжет не е от изгода нито за Рим, нито за Брюксел, по тази причина налог "захар" може да "подслади" връзките сред тях. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР