ЕК даде 1 месец на Полша да се поправи по

...
ЕК даде 1 месец на Полша да се поправи по
Коментари Харесай

ЕК даде 1 месец на Полша да се поправи по съдебната реформа

ЕК даде 1 месец на Полша да се поправи по правосъдната промяна
Във вторник Европейски Съюз ускори правните си закани пред Полша поради противоречивите си висши правосъдни промени, като даде на Варшава един месец, с цел да се съобрази с настояванията на Брюксел или рискува да бъде изправена пред висшия съд на блока.

Този ход повдига залозите в яростна, продължителна борба сред Европейската комисия и дясното държавно управление на Полша за върховенството на закона в някогашната комунистическа страна.

Брюксел започва така наречен Процедури за нарушаване против Варшава на 2 юли за противоречивите промени, които съгласно критиците слагат правосъдната система под контрола на държавното управление и съставляват опасност за демокрацията на страната.

Европейската комисия съобщи, че откакто е направила "задълбочен анализ" на отговора на Варшава, в този момент е решила да стартира втората стъпка на правосъдно дело против Полша.

"Отговорът на полските управляващи не облекчава загрижеността на Еврокомисията по правните въпроси", гласи изказване на Еврокомисията.

Сега полските управляващи имат един месец да подхващат нужните ограничения за осъществяване на това стимулирано решение. Ако полските управляващи не подхващат съответните ограничения, Еврокомисията може да реши да сложи случая за разглеждане пред Европейския съд. Ако най-висшият правосъден орган в Европейски Съюз отсъди против нея, на Полша може да ѝ се наложи да заплаща съществени санкции.

С влезлия в действие предишния месец закон пенсионната възраст на съдиите беше понижена от 70 на 65 година Това засегна 27 от 73 съдии във висшия съд, в това число неговия ръководител Малгожата Герсдорф, която отхвърли да се отдръпна./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР