Ежегодното поскъпване на тока от юли отново разбуни споровете между

...
Ежегодното поскъпване на тока от юли отново разбуни споровете между
Коментари Харесай

Спор за поскъпването на тока между БСП и ГЕРБ

Ежегодното повишаване на тока от юли още веднъж разбуни разногласията сред ръководещите от ГЕРБ и опозицията от Българска социалистическа партия. Социалистите упрекнаха ГЕРБ, не не ръководи професионално енергетиката, а властимащата партия отвърна, че това са предизборни трикове.

Основният спор към цените на електрическата енергия обичайно се организира през юни, само че социалистите взеха решение да го подхванат от по-рано и оповестиха, че ще има цивилен митинг пред енергийния регулатор идния вторник. Причината е, че поисканите от сдруженията цена били голословно високи. От Българска социалистическа партия даже пресметнаха – неразбираемо по какъв начин, че повишаването би трябвало да е 1-1.5 на 100, до момента в който от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в последните месеци настойчиво повтарят, че то ще е в границите на инфлацията за 2018 година, която е 3.5 на 100.

Исканията на сдруженията по веригата на производството, преноса, разпределянето и доставката на ток обаче надвишават плануваните от КЕВР покачвания. Значително по-високи цени желаят от КЕВР и производителите на ток. Държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " да вземем за пример желае с 92% по-висока цена от 1 юли. При НЕК и АЕЦ " Козлодуй " желаното нарастване е в границите на 1 до 3%. Електроенергийният систематичен регулатор упорства за 34% по-високи такси за транспорт, а електроразпределителните сдружения желаят повдигане с малко на дневната цена и с повече – на нощната, като ЧЕЗ предлага най-драстично заявление – за растеж от над 67 на 100 на нощния ток.

От Българска социалистическа партия в петък свикаха конференция в централата си, на която депутатът Таско Ерменков разгласи, че " Българска социалистическа партия постоянно е била срещу голословните претенции за увеличение на каквато и да е цена, още повече на жизненоважни артикули и услуги, каквато е самата електрическа енергия “. Той съобщи, че актуализацията на цените на тока в една естествена страна, в която порастват приходи и БВП, би трябвало да следва инфлацията.

На същото мнение е и КЕВР, само че до момента в който данните на статистиката за инфлацията са 3.5 на 100, Ерменков съобщи, че повишаването на тока не би трябвало да 1% и 1.5 %.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР