Ежегодните загуби в целия ЕС заради фалшифициране в 13 основни

...
Ежегодните загуби в целия ЕС заради фалшифициране в 13 основни
Коментари Харесай

Антирекорд! Загуби за 60 млрд. евро от продажба на фалшиви стоки

Ежегодните загуби в целия Европейски Съюз поради подправяне в 13 съществени стопански бранша възлизат на 60 милиарда евро. Това стана ясно от известие на Патентно ведомство, оповестено в обществената мрежа на институцията.

Нови проучвания на Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO) разкриват, че 60 милиарда евро се губят всяка година от подправяне в 13 стопански бранша

През последните 5 години EUIPO следи икономическите загуби от подправянето в браншове, за които е известно, че са уязвими във връзка с нарушавания на правата на интелектуална благосъстоятелност (ПИС).
Последните данни демонстрират, че директните годишни загуби в тези браншове вследствие на съществуването на подправени артикули на пазара възлизат на 60 милиарда евро, което се равнява на 7,5 % от продажбите в тях.

Натрупаните загуби са в размер на 116 евро на жител на Европейски Съюз на година.
Тъй като законните производители създават по-малко, в сравнение с биха произвеждали при неналичието на фалшифицирани артикули и поради това наемат по-малко служащи, в тези браншове се губят непосредствено 434 000
работни места.

Оценката от отчета сочи, че заради съществуването на подправяне 13-те бранша в България губят 19,8 % от директни продажби годишно. Това се равнява почти на 552 милиона евро (1,1 милиарда лева) или 77 евро (150 лева) на български жител на година.

Изследваните 13 бранша са: козметика и персонална хигиена, облекло, обувни произведения и такъми, спортни артикули, играчки и игри, бижутерия и часовници, ръчни чанти и багаж, музикални записи, спиртни питиета и виновност, фармацевтични артикули, пестициди, смарт телефони, акумулатори и гуми.

Тези данни са част от цикъл проучвания, които EUIPO организира през последните 5 години и за пръв път те се разгласяват в обединен отчет. В оповестения през днешния ден обобщаващ отчет са събрани проучвания за приноса на интелектуалната благосъстоятелност в стопанската система на Европейски Съюз и разноските за интернационалната търговия в резултат на подправянето и пиратството. В него се обобщават и подхванатите дейностите на национални, районни и интернационалните органи за битка с нарушаванията на правата на интелектуална благосъстоятелност.

Изпълнителният шеф на EUIPO António Campinos, съобщи: " За пръв път през последните пет години отчетите и проучванията ни са основа за построяването на цялостна визия за икономическото влияние на подправянето и пиратството върху стопанската система и разкриването на работни места в Европейски Съюз и също така дават сведения за методите за нарушение на правата на интелектуална благосъстоятелност. С проучванията си демонстрираме и позитивния принос на интелектуалната благосъстоятелност върху заетостта и растежа.
Стремежът при работата ни е създателите на политики и жителите да не се съмняват в цената на интелектуалната благосъстоятелност и вредите вследствие на нарушаването ѝ. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР