Ежегодната конференция на разработчиците, която Apple използва, за да анонсира

...
Ежегодната конференция на разработчиците, която Apple използва, за да анонсира
Коментари Харесай

WWDC 2019: нов Mac Pro, нов монитор, iOS 13, macOS Catalina и още!

Ежегодната конференция на разработчиците, която Apple употребява, с цел да анонсира новият си програмен продукт беше по-голяма отвсякога тази година. На WWDC 2019 видяхме ранните бета версии на iOS 13, watchOS 6, macOS 10.15, новата (до известна степен) платформа iPadOS, наред с тонове нови функционалности, които към този момент са налични за разработчиците, а от септември и за крайния консуматор. Но с изключение на за програмен продукт, Тим Кук и компания приказваха и за хардуер – нов Mac Pro и Pro Display XDR.

tvOS 13
Apple са създали цялостен редизайн на Home екрана в новата версия на tvOS, което няма по какъв начин да не отбележим като ъпгрейд. Най-голямата вест обаче, е добавената поддръжка за няколко потребителски акаунта. Да, най-сетне! Потребителите ще могат да се вписват в самостоятелните си сметки и да намират персонализирани приложения. За геймърите добра вест е, че Apple TV към този момент ще поддържа Xbox и PlayStation контролери.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

watchOS 6
Здравословните приложения постоянно са били акцент на Apple Watch и watchOS 6 изцяло удостоверява това. Новата функционалност Activity Trends демонстрира 90 и 365-дневни трендове, посредством които потребителите да наблюдават интензивността и здравето си. Ако наклонността е отрицателна, приложението ще дава рекомендации за смяна. Друго ново в тази тенденция е Noise приложението, което известява потребителите дали се намират в прекомерно шумна среда и предизвестява за нарушение на слуха.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

Друга нова функционалност е Taptic Chimes, която ще известява посредством таптик за настъпването на прецизен час. Какво още? Нови приложения Audio Books, Voice Memos и Calculator, дружно с нови API-та за разработчиците.
Още едно ново приложение е Cycle Tracking за следене на менструалния цикъл. Трябва да отбележим обаче, че Cycle Tracking ще е част от Health приложението на iPhone, за всички тези, които нямат Apple Watch.
И несъмнено, от Apple са подготвили редица нови Apple Watch каишки особено за идния летен сезон.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

Apple Watch приложения
Най-голямата watchOS вест от WWDC 2019 е, че разработчиците към този момент ще могат да основават независими приложения за Apple Watch без нуждата от това да ги обвързват с iPhone и iOS. Съответно, App Store магазина към този момент е наличен и през Apple Watch. Точно по този начин, на потребителите към този момент няма да им се постанова да търсят и конфигурират приложения през iPhone, а това ще може да става непосредствено през Apple Watch.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

iOS 13
Както нормално, звездата на WWDC е новата версия на iOS, в тази ситуация с номер 13. Фокуса наподобява е ориентиран към скоростта – Face ID отключванията са 30 % по-бързи, приложенията се пускат два пъти по-бързо на iPhone и това с помощта на нова техника, която ще понижи размера на приложенията с 60 %.
Бързодействието е отлично нещо, само че това, което iOS потребителите чакат от години е Dark Mode. Сега когато множеството от новите iPhone-и са с OLED екрани, UI детайлите, които разчитат на същинско черно действително ще удължат издържливостта на батерията. Dark Mode обръща цветовата палитра, тъй че фонът да е черен, а текста ярък. Разработчиците ще получат нови насоки и принадлежности, с цел да основават приложения, които да подхождат на Dark Mode.



Още нещо от дълго време чакано, е въвеждането на писане с жестове. Цялото нещо ще работи също както в множеството приложения-клавиатури, което е неприятна вест за разработчиците на тази ниша приложения в App Store.
Reminders приложението е тотално модифицирана и сега е доста по-полезно. Вече е налична бърза лента за писане, посредством която основаването на бележки е осезаемо по-лесно. Smart Lists пък, е огромно усъвършенстване по отношение на общоприетите описи.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

Следващото огромно нещо в iOS 13 са картите. От Apple са преработили всички карти от Maps приложението, като сега се виждат доста повече елементи и улеснена навигация. Налична ще е нова функционалност Look Around, която работи по същия метод като Гугъл Street View в Гугъл Maps. Друга оригиналност е опцията за бързо шерване на ETA (приблизително време на пристигане) с други консуматори. Новите карти ще са налични първо Съединени американски щати с iOS 13, а по-късно поетапно и в други страни.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

В iOS 13, Apple показват Sign in with Apple – функционалност позволяваща на потребителите да се вписват към разнообразни уеб сайтове и услуги, също както вършат Гугъл и Фейсбук. Според Ябълката, огромната разлика е, че употребявайки Sign in with Apple няма да има никаква форма на следене. Ако даденият уебсайт желае достъп до името и имейла, ще имате опцията да ги споделите, само че и да изберете услугата автоматизирано да сътвори подправен имейл, който ще пренасочва законните известия към същинската ви поща. Всяко приложение ще разполага с неповторим подправен мейл, като опцията може да се не разрешава когато и да е. Функцията Sign in with Apple ще е налична на всички Apple платформи, в това число и уеб.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

Camera приложението в iOS 13 дава на потребителите тонове нови неща, в това число портретни светлинни резултати налични в Portrait Mode фотосите. Да, RIP, Apollo и производните му. От друга страна Photos приложението има нов UI на фото редактора с контроли, които наподобяват по-достъпни и разбираеми. Освен това, клиповете ще могат да бъдат редактирани (и завъртани!) употребявайки същите резултати. Photos приложението получава още обич под формата на машинно образование. Снимките към този момент интелигентно ще бъдат проведени в дневници, а дубликатите ще се отстраняват автоматизирано. Нов Days таб ще демонстрира сниманото на избрания ден, а Live Photos ще са с автоматизирано превю при скролиране през листата. Months таба е подобен, само че ще прави организацията по месеци, наместо дни. Years таба също, само че ще е динамичен и превютата, които извежда ще са основани на обстановки. За образец, в случай че отворите Years таба на рожденния си ден, ще уточни фотоси и клипове от предходните ви рожденни дни.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

Още една от дълго време чакана функционалност е Audio Sharing, посредством която ще може да се споделя Bluetooth връзка с други iPhone-и посредством просто блъскане (буквално) на двете устройства.
CarPlay получава голям ъпдейт в iOS 13. Новият CarPlay Dashboard е като уиджет екран, който може да бъде конфигуриран и персонализиран по доста и разнообразни способи. А Siri към този момент работи с други приложения, като Pandora и Waze, което е сериозна стъпка към разширението функционалността на цифровия помощник.
Накрая, само че не и на последно място, новото Find My приложение замества и сплотява Find My Friends и Find My iPhone.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

iPadOS
iOS 13 идва и за iPad, само че се трансформира в нещо ново, което за в бъдеще ще се развива настрана и независимо, а точно iPadOS. Таблетите на Apple получават куп нови функционалности с iPadOS, като да вземем за пример, опцията за слагане на уиджети на Home екрана. Split View се уголемява и към този момент може да отваря няколко инстанции на едно и също приложение. Тази оригиналност работи както с всички Apple приложения, по този начин и с други приложения.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

Приложението Expose най-сетне идва и за iPad, работейки по безусловно същия метод, както при macOS.
Files приложението в iPadOS получава нова колона и към този момент работи, като Finder-а в Mac. Освен това, iPadOS ще поддържа флашки и външни хард дискове във Files приложението.
Safari получава огромен ъпгрейд в iPadOS, като огромната вест тук е сърфиране сходно на десктоп система. Сега iPad ще зарежда десктоп версиите на уеб страниците, а не мобилните им еквиваленти, като автоматизирано ще преформатира страниците, с цел да са оптимално усъвършенствани за таблета. И с цел да е тотално десктоп-преживяване, Safari получава и Download Manager в iPadOS.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

Още нещо забавно е, че iPad получава нови жестове за Copy, Paste и Undo измежду всички приложения в iPadOS. Трипръстово стесняване ще е прекопирване, трипръстово разпъване ще е пействане, а трипръстово плъзгане ще работи като Undo/Redo (наляво за Undo и надясно за Redo).
Разбира се, iPadOS също ще поддържа новото писане с жестове.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

Mac Pro
След всички тези години, Apple най-сетне оповестиха нов Mac Pro... и е звяр! Дизайнът му е нещо, за което много време ще се приказва, само че дано се концентрираме върху продуктивността. Intel Xeon процесор с до 28 ядра, поддръжка на до 1.5TB RAM (няма неточност – терабайта!), 8 обособени PCI слота, в това число един с авансово конфигурирана карта с Thunderbolt и USB портове.



Новият Mac Pro включва напълно нова графика, която Apple назовават MPX Module и ще предлага няколко разнообразни варианти за видеокарти, в това число Radeon Pro Vega II... или две Radeon Pro Vega II... или два от тези модули за общо четири Radeon Pro Vega II карти! Mac Pro ще е с нова хардуерно ускоряваща карта, която Ябълката назовава Afterburner карта и води видео продуктивността на напълно друго равнище. Говорим за 12 едновременни стрийма на 4K – такава продуктивност!
Новият мастодонт на Apple ще се появи на пазара тази есен и стартовата му цена ще е 6000 $, само че препълнен с всички екстри ще е над 20 хиляди $.



Pro Display XDR
Отдавна Тим Кук и компания трябваше да разгласят нов независим екран и този миг пристигна на WWDC 2019 – Pro Display XDR е с всички функционалности на общоприет екран, само че усвоява и редица от преимуществата на професионалните монитори. За момента приказваме само за 32-инчов вид с 6K резолюция, P3 цветови набор, 10-битов референтен режим и контрастност, който е 25 пъти по-висок от този на стандартен LCD екран.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

Ще има алтернатива да е с антиотразяваща матова повърхнина, която по никакъв метод няма да въздейства на контрастност, както и чисто нова система за подсветка, която няма аналог на пазара. Контрастът на това знамение ще е 1000000:1.
Pro Display XDR ще е със стартова цена от 5000 $ и ще се появи на пазара по някое време през есента.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

macOS 10.15 Catalina
macOS Catalina е огромен ъпдейт за настолната операционна система на Apple, само че може би най-сериозната вест е това, че няма iTunes. Да, iTunes е мъртъв, а функционалностите му биват разграничени на три нови приложения – Apple Music, Apple Podcasts и Apple TV.

Apple Music поема огромна доза от старите функционалности на iTunes. На процедура можем да преглеждаме това приложение, като iTunes Lite, само че с акцент музика. Apple Podcasts е със подобен интерфейс, само че тук акцента е откриването, организирането и правенето на абонаменти към подкастове. А Apple TV отнася всички видео функционалности на остарелият iTunes, в това число всички филми и сериали, които към този момент имате от iTunes.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

Sidecar е нова забавна функционалност в macOS, позволяваща потреблението на iPad като втори екран за Mac преносим компютър. Възможно ще е потреблението на iPad и Apple Pencil, като таблет за изобразяване със Sidecar.
Voice Control ще разрешава цялостна навигация на Mac само посредством глас, като тази нова функционалност ще е налична и за iPhone, и за iPad, чрез iOS 13 и iPadOS. Целият процесинг ще се случва в действително време и би трябвало да води връзката ни с устройствата на напълно друго равнище.

 WWDC 2019: нов Mac Pro, нов екран, iOS 13, macOS Catalina и още!

И тук Find My е ново приложение, което комбинира Find My iPhone и Find My Friends, като нова функционалност ще разрешава откриването на Mac компютри. Интересното е, че даже изгубеното устройство да е офлайн, изключено или в Sleep режим, Bluetooth маяк ще изпраща сигнал за местоположението му.
Подобно на iOS 13 и тук Photos, Safari, Notes и Reminders приложенията получават огромни ъпдейти, като Screentime функционалността от iOS 12 към този момент ще е налична и на macOS.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР