Ежедневното приемане на аспирин (ацетилсалицилова киселина) не помага за удължаването

...
Ежедневното приемане на аспирин (ацетилсалицилова киселина) не помага за удължаването
Коментари Харесай

Аспиринът и възрастните хора: развенчаният мит

Ежедневното приемане на аспирин (ацетилсалицилова киселина) не оказва помощ за удължаването на живота на възрастните хора. Това откриха учени, чието проучване е оповестено в списание The New England Journal of Medicine.

Експериментът е траял 5 години. В него са взели участие над 19 хиляди души от Австралия и Съединени американски щати. Тяхната междинна възраст е била 74 години, само че не на се имали неработоспособност и не са страдали от сърдечно-съдови болести или деменция.

Половината от участниците е взимала всекидневно по 100 мг аспирин, до момента в който останалите са получавали плацебо.

 аспирин Thinkstock

Изследването е посочило, че обилни разлики в броя на смъртните случаи, инвалидността или развиването на деменция сред участниците в опита не е имало.

Учените са фиксирали 21,5 на хиляда сходни случая в първата група и 21,2 на хиляда – във втората. Едновременно с това рискът от съществено кръвотечение измежду приемащите аспирин е бил 3,8% против 2,8% при приемащите плацебо.

 аспирин Thinkstock

„ Приемът на аспирин от здрави възрастни хора в течение на пет години не е удължавал продължителността на живота и е водил до увеличението на броя на сериозните кръвотечения “, безапелационни са учените.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР