Ежедневното потребление на суров петрол в Китай е спаднало с

...
Ежедневното потребление на суров петрол в Китай е спаднало с
Коментари Харесай

Защо коронавирусът засегна толкова сериозно петрола?

Ежедневното ползване на недопечен нефт в Китай е спаднало с 20%, което е равностойно на потребностите от нефт на Англия и Италия дружно.

Най-големите международни производители на нефт има възможност да понижат производството, с цел да се оправят със спадовете в цените на „ черното злато “ поради ковид, оповестява BBC.

Очаква се представители на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) да се срещнат през по-късно във вторник, защото порастват апелите за поддръжка на пазара.

Петролът поевтиня до най-ниското си равнище за последната една година, откакто падна с 20% от пика си през януари. За доста хора обаче стои въпросът точно по какъв начин коронавирусът засегна толкоз доста петрола.

Тъй като почивните дни към Лунната нова година бяха удължени в огромна част от Китай и има доста ограничавания за пътувания, заводите, офисите и магазините остават затворени.Това значи, че най-големият вносител на недопечен нефт в света, който нормално употребява към 14 милиона барела дневно, се нуждае от доста по-малко нефт, с цел да зарежда машини, гориво и да поддържа една работеща стопанска система.

Разпространението на вируса ще окаже въздействие и върху търсенето на самолетно гориво, защото самолетните компании по света стопират полети до Китай, а рестриктивните мерки за пътешестване в границите на страната, също ще доведат до доста по-малък на брой осъществени полети като цяло.

Bloomberg заяви тази седмица, че ежедневното ползване на недопечен нефт в Китай е спаднало с 20%, което е равностойно на потребностите от нефт на Англия и Италия дружно.

В отговор най-голямата петролна рафинерия в Азия Sinopec, която е благосъстоятелност на китайското държавно управление, понижи количеството на суровия материал, който преработва, с към 600 000 барела дневно или 12%, което е най-голямото понижение от повече от десетилетие.

Рязкото намаляване на търсенето на нефт е очевиден признак на стесняване на бизнес интензивността в Китай и знак, че икономическият напредък в страната, който към този момент доближи тридесетгодишно дъно, ще се забави в допълнение. Икономисти към този момент чакат Брутният вътрешен продукт на Китай да падне под 5% през първите три месеца на годината.

Китай е втората най-голяма стопанска система в света и основен мотор на световния стопански напредък и до момента в който развитите страни се борят за ускорение на растежа всяко негативно влияние в азиатската страна е съвсем несъмнено, че ще се отрази на целия свят.

Тази седмица ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева съобщи, че епидемията евентуално ще забави международния стопански напредък най-малко в кратковременен проект, само че предизвести, че към момента е рано да се каже какъв ще е резултатът в дълготраен проект: " Трябва да оценим какъв брой бързо се подхващат дейности за ограничение на разпространяването на ковид и какъв брой ефикасни са тези дейности ".

Държавата членка на ОПЕК Иран в понеделник даже обществено прикани за ограничения за поддръжка на цените на петрола, защото коронавирусът визира търсенето.

Маргарет Ян от CMC Markets съобщи, че пазарът чака производството да бъде понижено с 500 000 барела дневно, само че добави: " Няма да изключим още по-дълбоко редуциране, в случай че обстановката се утежни. "

Заради упованията за ограничения, които да подрепят петролните пазари, малко преди обяд българско време във вторник американският недопечен нефт WTI нараства с 1.92% до 51.07 $ за барел, а сорта Брент - с 1.03% до 55.01 $ за барел.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР