Ежедневното похапването на пресни плодове ни предпазва от сърдечно–съдови заболявания

...
Ежедневното похапването на пресни плодове ни предпазва от сърдечно–съдови заболявания
Коментари Харесай

Пресни плодове всеки ден срещу болести на сърцето

Ежедневното похапването на пресни плодове ни защищава от сърдечно–съдови болести (ССЗ) с до 40 %, сочат резултатите от ново изследване.

Екип от учени на Оксфордския университет във Англия проучва 451 681 лица от 5 селски и 5 градски региони на Китай. Ръководителят на проучването Д–р Ду акцентира, че смяната на хранителния режим и метода на живот са от значително значение за намаляването на риска от сърдечно–съдови заболявания.

От изследванията в Китай се оказва, че най-честата причина за тези болести е инсултът, до момента в който в Западна Европа – исхемична болест на сърцето е по-разпространена.

И задачата на изследването е да се разбере потреблението на какъв брой плодове на ден са нужни, с цел да се понижи рискът от сърдечни болести.

В изследването взели присъединяване 19 300 доброволци, които са били без данни за сърдечни заболявания. В началото те отговаряли на въпроси от вида какъв брой плодове ядат на ден. Резултатите показали, че колкото повече плодове консумирали всеки ден, толкоз по-нисък бил рискът от ССЗ сред 25–40 %.

Рискът при тези хора от исхемична болест на сърцето намалял с 15 %, от исхемичен инсулт - с 25 %, а от хеморагичен - с до 40 %. Резултатите са въз основа на междинен дневен банкет от 150 грама пресни плодове.

 Свежи плодове

Също по този начин откривателите открили, че тези от участниците, които са консумирали повече свежи плодове, имали и по-ниски стойности на артериалното налягане, спрямо тези, които по-рядко ги похапвали.

И изхождайки от тези данни, учените провели още едно изследване, обхващащо 61 000 пациенти с разнообразни форми на ССЗ или нараснало артериално налягане. Целта била те да бъдат подложени на ежедневна консумация на плодове.

Изследването посочило понижен риск с до 32 % от смъртност при участниците, както и с 40% по-нисък растеж от летален излаз като резултат от инсулт, и 27 % от исхемична болест на сърцето.

Похапването на пресни плодове с изключение на здравословно, е и доста потребно за профилактиката на сърдечно–съдовите болести, е безапелационното заключението на експертите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР