Ежедневно излагаме здравето си на риск, като в някои случаи

...
Ежедневно излагаме здравето си на риск, като в някои случаи
Коментари Харесай

Внимание! Почистващите препарати са опасни за белите ни дробове

Ежедневно излагаме здравето си на риск, като в някои случаи даже не подозираме за това. Ново проучване, извършено от група норвежки експерти, предизвестява за още една заплаха, която може съществено да навреди на здравето ни - чистенето.

Авторите на изследването предизвестяват, че домакините и дамите, работещи като професионални хигиенистки, които всекидневно употребяват почистващи препарати, заплашват здравето на белите си дробове, написа английският вестник Express.



Екипът от университета на Берген е открил, че химикалите в препаратите за разчистване, като амоняка да вземем за пример, могат да увредят белодробната мембрана и да отслабят функционалностите на белите дробове в дълготраен проект.

Изследователите базират своите констатации върху данни от наблюдението на повече от 6200 дами и мъже на междинна възраст 34 години, събирани в продължение на две десетилетия.

Учените са отчели избрани индикатори при наложително издишване — насилствен витален потенциал (FVC) и размер на насилственото приключване за 1 секунда (FEV1), за задачите на своето проучване. Специалистите открили, че спадът в индикаторите е по-бърз при дамите, които чистят вкъщи и още по-бърз при професионалните хигиенистки, спрямо дами, които не практикуват сходна активност.



Екипът съпоставя неподходящият резултат върху белите дробове на професионалните хигиенистки с този при дългогодишни пушачи.

При мъжете не е регистрирано сходно увреждане, което се изяснява с обстоятелството, че те по-рядко протягат ръка към препаратите за разчистване вкъщи и рядко се срещат мъже, работещи като професионални хигиенисти.

Сред дамите, които постоянно употребяват почистващи препарати, са регистрирани и повече случаи на болести като астма.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР