Ежедневната консумация на кисело мляко намалява риска от белодробен рак,

...
Ежедневната консумация на кисело мляко намалява риска от белодробен рак,
Коментари Харесай

Киселото мляко е полезно за...

Ежедневната консумация на кисело мляко понижава риска от белодробен рак, сочат резултатите от проучване, представени от в. " Дейли мейл ".

Авторите на проучването от университета Вандербилт в Нашвил, щата Тенеси, означават, че потреблението на кисело мляко не би трябвало да се обезсърчава, и че е нужно да се преразгледат евентуалните изгоди от потреблението на млечни артикули.

Американски диетолози предлагат да се употребяват не повече от три порции млечни артикули на ден. Добре е също така млечните артикули да са обезмаслени или с ниско наличие на мазнини. Тези рекомендации са основани върху изследвания, които демонстрират, че наситените мазнини в пълномаслените млечни артикули усилват равнището на неприятния холестерол.

Но предходни проучвания демонстрират също, че млечните артикули съдържат калций, калий, магнезий, витамини К1 и К2 и пробиотици, които способстват за здравословно хранене. Други проучвания откриха, че потреблението на млечни артикули, по-специално сирене и кисело мляко, е обвързвана с по-малък риск от диабет вид 2.

Специалистите от университета Вандербилт са оценени резултатите от 10 проучвания, обхванали над 1,4 милиона души в Съединени американски щати, Европа и Азия. Те са проучилили потреблението на диетични фибри и кисело мляко от участниците и по-късно наблюдавали какъв брой от тях развили белодробен рак.-->

Резултатите демонстрират, че за изяждащите към една кофичка кисело мляко на ден рискът от белодробен рак е с 19% по-малък. Освен това хранителният режим с високо наличие на фибри, включващ плодове, зеленчуци, самун, намалява риска от белодробен рак с към 15%, без значение от потреблението на кисело мляко.

Когато участниците минали към диета, която включва постоянна консумация на фибри и кисело мляко, рискът от белодробен рак намалял с 33%.

Учените считат, че потребният резултат се дължи на пребиотичните фибри и пробиотиците в киселото мляко. Резултатите от проучването са оповестени в JAMA Oncology - списанието за онкология на Американската здравна асоциация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР