Ежедневната консумация на кисело мляко намалява риска от белодробен рак,

...
Ежедневната консумация на кисело мляко намалява риска от белодробен рак,
Коментари Харесай

Киселото мляко намалява риска от белодробен рак

Ежедневната консумация на кисело мляко понижава риска от белодробен рак, сочат резултатите от проучване, представени от в. "Дейли мейл ". Авторите на проучването от университета Вандербилт в Нашвил, щата Тенеси, означават, че потреблението на кисело мляко не би трябвало да се обезсърчава, и че е нужно да се преразгледат евентуалните изгоди от потреблението на млечни артикули.

Американски диетолози предлагат да се употребяват не повече от три порции млечни артикули на ден.

Добре е също така млечните артикули да са обезмаслени или с ниско наличие на мазнини.

Тези рекомендации са основани върху изследвания, които демонстрират, че наситените мазнини в пълномаслените млечни артикули усилват равнището на неприятния холестерол. Но предходни проучвания демонстрират също, че млечните артикули съдържат калций, калий, магнезий, витамини К1 и К2 и пробиотици, които способстват за здравословно хранене. Други проучвания откриха, че потреблението на млечни артикули, по-специално сирене и кисело мляко, е обвързвана с по-малък риск от диабет вид 2.

Специалистите от университета Вандербилт са оценени резултатите от 10 проучвания, обхванали над 1,4 милиона души в Съединени американски щати, Европа и Азия. Те са проучилили потреблението на диетични фибри и кисело мляко от участниците и по-късно наблюдавали какъв брой от тях развили белодробен рак. Резултатите демонстрират, че за изяждащите към една кофичка кисело мляко на ден рискът от белодробен рак е с 19 % по-малък.

Освен това хранителният режим с високо наличие на фибри, включващ плодове, зеленчуци, самун, намалява риска от белодробен рак с към 15 %, без значение от потреблението на кисело мляко. Когато участниците минали към диета, която включва постоянна консумация на фибри и кисело мляко, рискът от белодробен рак намалял с 33 %.

Учените считат, че потребният резултат се дължи на пребиотичните фибри и пробиотиците в киселото мляко. Резултатите от проучването са оповестени в JAMA Oncology - списанието за онкология на Американската здравна асоциация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР