Египтолог разкрива подробности за стихове пътували от гроба на Тутанкамон

...
Египтолог разкрива подробности за стихове пътували от гроба на Тутанкамон
Коментари Харесай

Стих от гробницата на Тутанкамон последва откривателят й в гроба му

Египтолог разкрива детайлности за стихове пътували от гроба на Тутанкамон до гроба на откривателя на гробницата му – Хауърд Картър.

Хауърд Картър стана прочут като индивидът, който откри съкровищата на „ момчето фараон ” през 1922 година.

Египтологът Захи Хавас разкри, че известният археолог Хауърд Картър толкоз обичал един от религиозните артефакти от гробницата на Тутанкамон, че изискал молитвата, която е изписана върху него, да бъде гравирана на надгробния му камък.

„ Любимото ми богатство е чашата с молитвата… Това беше и обичаното парче на Хауърд Картър. На него е изписан стих, който Картър изиска да бъде написана на гроба му. Когато посетих гроба му предходната година, открих, че върху нея е в действителност е изписан надписът от тази чаша “, сподели той за Express.co.uk.

Посланието, което е пътувало от гробницата на античния фараон до надгробния камък на английския археолог, гласи: „ Нека духът ви живее, може да прекарате милиони години, вие, които обичате Тива, седнали с лице към северния вятър, очите ви гледат към благополучие. ”

Чашата, известна като лотус чаша, се трансформира в един от първите артефакти, които английските археолози откриха в гробницата на Тутанкамон.

Една от най-големите загадки за учени и фенове на историята към момента е мистерията към гибелта на Тутанкамон. Въпреки това, Хавас разпорежда доста очаквания, че тя скоро може да бъде решена, отбелязвайки, че ДНК технологията ще помогне за това. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР