Египетското правителство планира да съди аукционна къща “Кристис” заради бюст

...
Египетското правителство планира да съди аукционна къща “Кристис” заради бюст
Коментари Харесай

Египет ще съди аукционна къща “Кристис” заради бюст на Тутанкамон

Египетското държавно управление възнамерява да съди аукционна къща “Кристис” поради бюст на фараона Тутанкамон, съобщи Би Би Си. Статуята беше продадена за сумата от 4,7 млн. паунда макар предизвестията на египетската страна, че евентуално е открадната през 70-те години на предишния век.

Египетският министър на антиките Калед Ал-Енани съобщи, че ще се опита да репатрира артефакта и той да се върне в родината си.
Продадоха на търг бюст на Тутанкамон за 5 млн. лири Египет настоя търгът да бъде анулиран
От аукционната къща разясняват, че са създали всички инспекции и бюстът може да бъде продаден.

Историята на бюста стартира през 60-те години, когато той бил част от сбирката на немския принц Вилхелм декор Турн унд Таксис и по-късно е добит от австрийски дилър на антики през 70-те години.

Бюстът съставлява изображение на господ Амун – най-важното провидение от Новото Египетско царство, като за лика му са употребявани чертите на Тутанкамон.

Според някогашния началник на антиките в Египет Захи Хауас бюстът е бил откраднат през 70-те години от храма в Карнак. “Собствениците му са дали неверна информация за артефакта, те нямат никакви легални документи, с цел да потвърдят, че е техен”, разяснява той.

Египетското държавното управление към този момент е свързало с английска адвокатска адвокатска фирма, която има за задачата да наблюдава продажбата на скъпия артефакт и да го върне в родината му.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР