Египетското правителство е изпратило протестна нота във връзка с въведената

...
Египетското правителство е изпратило протестна нота във връзка с въведената
Коментари Харесай

Египет изпрати протестна нота за въведената карантина от България

Египетското държавно управление е изпратило протестна нота по отношение на въведената наложителна 10-дневна карантина от България за връщащите се от страната туристи. Тя е изпратена до Министерството на външните работи, Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма, заяви за TravelNews Павлина Русева, член на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “. В Египет са годни противоепидемични ограничения и е следено скупчването на туристи на едно място. Прецизиран е потенциалът на гостите в хотелите и заведенията за хранене, числеността на групите при превозване им по време на екскурзии, визити на обекти и прехвърляния, написа в нотата.

Натоварването на болничната система в Египет е едва. Показатели, за които България към сегашния миг не може да записва за жалост. В Кайро се намира един от най-големите центрове на Световната здравна организация.

Данните от уеб страницата на СЗО и информация на съотношението по някои индикатори демонстрират, че в Египет приблизително дневно има по 600 инфектирани с COVID-19 през последната седмица при население от 98 млн. Общият брой открити случаи от началото на пандемията е 196 000, умрелите са 11 680, общата смъртност е 0,2%. Докато в България при население от 7 млн., приблизително дневно случаите са 4000 през последната седмица. Общият брой на откритите случаи е 312 000, умрелите 12 307 с обща смъртност от 4%, демонстрират данните.

От Египет липсват данни за регистрирани болни от COVID- 19 след завръщането си у нас, само че в това време за тази дестинация са наложени голословно тежки ограничавания за пътешестване. Южноафриканският вариант бе регистриран в Европа в страни като Гърция, Дания, Белгия и Германия. Към момента за идващите от тези страни, България не е наложила същата превантивна мярка за наложителна карантина. Партньорите ни в Африка питат за какво се позволява използването на дискриминационна политика и се нарушава свободата на напредване по отношение на африканските, а не към европейските страни, в които явно има висока заболеваемост?, разяснява Павлина Русева.

По този мотив от „ Обединение Бъдеще за туризма “ упорстват режимът за пътуващите българи до Египет да бъде омекотен в най-кратък период и бъде отстранена наложителна карантина при завръщането им в България. Те са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, до доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. „ Очаквахме следваща конкретизация през изтеклата седмица на попадащите в заповедта страни и обобщаващ разбор на резултатите, породили налагането на мярката и мощно засегнали активността в бранша на пътуванията. Припомняме, че Африка е вторият по величина и население континент, в чийто териториален обсег се включват общо 61 страни. Поставянето им под общ знаменател като „ рискови “ страни е безпричинно и недоказано откъм записаната заболеваемост. Афишираното в медиите терзание, че от Африка има опасения за навлизане на Южноафрикански или Нигерийски вариант, не се потвърди от резултатите на прибралите се от Занзибар наши туристи. От завърналите се от Танзания 2000 българи, едвам шест индивида са дали позитивен резултат от PCR преди въвеждането на карантината и не са с потвърден по тип „ рисков “ вариант, към този момент повече от 16 дни “, написа в писмото на сдружението до премиера.

Туроператорите са възнамерявали 45 полета до Египет през април и май. Те молят за преразглеждане на заповед РД-01-167/12.03.2021 на министъра на опазването на здравето и нейното актуализиране с оглед, че страни, като Египет, Тунис и Мароко, като незначителна част от територията на континента Африка, са по-ниско рискови от България и част от европейските страни. Туроператорите и локалните хотели са възнамерявали задоволително превантивни ограничения за надзор с условието за входно и изходно PCR тестване. Освен това към този момент има забележителен брой имунизирани българи, които желаят да пътуват.

Междувременно туроператорите сигнализираха, че царува цялостен безпорядък във връзка с слагането под карантина от РЗИ на пристигналите българи с последните чартъри от Занзибар. Някои хора са поставяни под карантина, други – не. Хората не знаят дали след приключването на десетия ден би трябвало да си вършат PCR тест или непосредствено се освобождават. Различните РЗИ в страната дават разнопосочна информация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР