Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси прие държавния секретар на Съединените

...
Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси прие държавния секретар на Съединените
Коментари Харесай

Трудното изчисление на Египет, докато израелската атака срещу Газа продължава

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси одобри държавния секретар на Съединените щати Антони Блинкен в Кайро, където разискаха продължаващата рецесия в окупираната палестински територия и Израел.

Ел-Сиси повтори в неделя позицията на страната си, че бомбардирането на Израел върху линията Газа е „ надвишило правото на самоотбрана “ и се е равнявало на групово наказване.

Продължете четене

лист от 4 детайла „ Без вода, без одеяла “: Евакуираните от Газа се завръщат от негостолюбив юг Погледът: Изправени пред „ цялостен колапс “, лекарите в Газа се борят да останат избавителен пояс Анализ: Защо идва ли толкоз доста антипалестинска дезинформация от Индия? Повече от 1000 изчезнали под руините на бомбардираните здания в Газа завършек на списъка

Той добави, че целта на Египет е да постави завършек на насилието и да даде филантропична помощ на палестинците, хванати в капан в Газа.

Малки придвижвания в Синай, демонстрации в Кайро

Египет отвори летището си в Ел Ариш, с цел да получи интернационална помощ за обсадения народ на Газа, като самолети идват от Йордания, Турция и Обединените арабски емирства, наред с други.

В композиция с дарения от Египет, те са натоварени допълнително от 100 камиона, които са подредени в северната част на Синайския полуостров и са подготвени да влязат в Газа през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа. Кампания за кръводаряване беше инициирана от египетското държавно управление с дарителски центрове, основани във всички провинции.

След договаряния със Съединени американски щати и други, Египет се съгласи на замяна, при която ще разреши излизането на палестинци с двойно поданство, хванати в блокирания анклав, на египетска територия в подмяна на това Израел да разреши безвредно прекосяване на филантропичната помощ.

Въпреки това не е имало придвижване от двете страни на границата, защото в събота Египет беше осведомен, че Израел е отказал безвредно прекосяване за камионите с помощ.

В отговор Египет отхвърли влизане на територията си на жителите на Газа с двойно поданство, като даде да се разбере, че излизането им от Ивицата зависи от това Израел да позволи прекосяването на конвоя с помощ в анклава.

Точният брой на палестинците с двойно поданство, останали в Рафах, не е явен. Според държавното управление на Съединени американски щати се счита, че сред 500 и 600 притежатели на американски паспорти са хванати в капан в Газа.

Френският външен министър Катрин Колона ще посети Кайро в понеделник и се чака да разиска разрешаването на лица с двойно поданство да изоставен Газа, защото там има няколко френски жители.

С напредването на безизходицата се появиха изображения в обществените медии, показващи египетски служащи, които издигат бетонни блокове от страната на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа в събота.

Наблюдатели видяха египетската нерешителност по отношение на пропускателния пункт Рафах и във вторник новинарското издание Al Ahram Online цитира осведомени източници, съгласно които има проекти на „ някои партии и сили “ да изселят принудително палестинците от тяхната земя и да ги презаселят в Синай. < /p>

Палестинската идея от дълго време се радва на необятна поддръжка в Египет, което води до публична раздразнителност по отношение на реакцията и превръщането й в наличието на проповедите след петъчната молитва.

Според самостоятелната медия Мада Маср, държавното управление се е страхувало от „ безпорядък “, който може да е резултат от прекомерно ревностни петъчни проповеди, изключително от Ал-Азхар, теологичният престиж на Египет и най-известната джамия в Кайро.

Отвъд петъчната молитва Египет стана очевидец на редица манифестации в поддръжка на Палестина през цялата седмица. Очаква се на следващия ден да се организира конференция от синдиката на египетските публицисти, с цел да се показа седмичен отчет за закононарушенията, осъществени от израелската войска против публицисти, като до момента са убити 10 палестински и един ливански публицист.

Адвокатският профсъюз има плануван протест в поддръжка и за понеделник.

„ Червената линия “ на националната сигурност на Египет

За някои наблюдаващи това беше доказателство за опасенията на Египет по отношение на забележителния приток на палестински бежанци в Синай. Въпреки това  съгласно локални източници, Египет не е бил толкоз угрижен за блокиране на трафика, а за обезпечаване на границата, която беше развалена от последните израелски бомбардировки.

В изявление за CNN в неделя египетският външен министър Самех Шукри сподели, че „ пропускателно-пропускателният пункт от палестинската страна е неработещ заради скорошни бомбардировки “ и че Египет ще изтегля непознатите жители „ в съгласуваност със съответните посолства “, след ремонт на инфраструктурата.

Страната също по този начин чака съглашение с Израел за превозване на филантропичната помощ.

Въпреки това, без значение от желанието на Египет, защото повече палестинци се придвижват към египетската граница, концентрацията на хора покрай Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа може да докара до увеличение на напрежението.

Имаше апели от Египет държавното управление да отвори пропускателния пункт с Газа след заповедта на Израел повече от един милион поданици да се реалокират на юг покрай границата. Но Кайро беше внимателен.

„ Националната сигурност на Египет е моята първа отговорност и няма да я подцени при никакви условия “, сподели ел-Сиси в сряда.

Ел-Сиси, който счита себе си за натурален медиатор, обществено се съмняваше, че в случай че се реализира някакво всеобщо разселване в Египет, на стотиците хиляди изгонени палестинци ще им бъде разрешено да се завърнат, както беше в предходни спорове.

Съветът за национална сигурност на Египет повтори тези усеща на срещата си в неделя, където удостовери, че негов приоритет е националната сигурност на Египет, като сподели, че всичко, което я визира, е „ алена линия “.

Правителството също по този начин ясно съобщи своето „ отменяне и наказание на всяко изместване или очистване на палестинската идея за сметка на прилежащите страни “ и предложи районна среща на върха по отношение на „ развиването и бъдещето на палестинската идея “.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР