Египетските власти засилиха мерките за сигурност в навечерието на коптската

...
Египетските власти засилиха мерките за сигурност в навечерието на коптската
Коментари Харесай

Египет затяга сигурността в навечерието на коптската Коледа


Египетските управляващи ускориха ограниченията за сигурност в навечерието на коптската Коледа на 7 януари, заяви в. " Ал Ахрам ", представен от Българска телеграфна агенция.

Министерството на вътрешните работи е нараснало броя на чиновниците на реда по пътните артерии, които водят към църкви, а на входовете на самите храмове са сложени скенери за тяло. Във връзка с отбелязването на Рождество Христово има и спомагателни патрули и пунктове за инспекция. 

Коптите, които съставляват към 90 % от християнското население в Египет, означават Рождество на 7 януари, защото следват Юлианския календар. Коптската Коледа е оповестена за формален празник в северноафриканската страна през 2003 година Във връзка с християнския празник тази година държавното управление разгласи 8 януари за заплатен неработен ден. 

През 16-и век папа Григорий Тринадесети разпорежда на астрономите си да изследват Юлианския календар. Те откриват, че годината според този календар е с 11 минути по-кратка от слънчевата година.

Натрупаното през столетията закъснение е две седмици. За да се поправя разминаването, главата на Римокатолическата черква вкарва нов календар, който носи неговото име. 

Григорианският календар е публично признат в Египет от Исмаил паша през 1875 година, само че Коптската православна черква взема решение да продължи да употребява Юлианския календар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР