Египетските археолози отвориха мистериозния 30-тонен саркофаг, който откриха наскоро при

...
Египетските археолози отвориха мистериозния 30-тонен саркофаг, който откриха наскоро при
Коментари Харесай

Отвориха мистериозния черен саркофаг в Египет

Египетските археолози отвориха мистериозния 30-тонен саркофаг, който откриха неотдавна при ремонт на улица.
 Откриха тайнствен голям саркофаг в Египет
В него разкрили останките на трима души.

" Саркофагът е отворен, не ни застигна проклинание ", сподели Мустафа Уазирай, шеф на Върховния съвет за антики в Египет.

Уазирай и екипът му разкрили останките, плуващи в алена течност, която най-вероятно е канализационна вода. Тя е нахлула в ковчега през цепнатина и е предизвикала разлагането на мумиите.

 Снимка: Ройтерс

Саркофагът беше открит на 5 м подземен в Александрия и бе отворен благодарение на военни инженери, които съумяха да издигнат 15-тонния похлупак. Експертите имаха вяра, че в него е заровена видна фигура, а измежду най-смелите догатки бе, че в него може почива Александър Велики.

Ковчегът е изработен от черен гранит, а до него бе открит бюст на човек. Находката е датирана от 305 до 30 година прочие Хр. - от епохата на Птолемеите.



Черепите на трите скелета, открити вътре, ще бъдат оценени, с цел да се разпознават възрастта им и повода за гибелта, оповестява " Гардиън ".

Специалистите споделят, че неналичието на смъртни маски и благородни метали, амулети и статуетки значи, че телата не са на птолемейски или римски знатни особи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР