Египетски учени и редица музеи настояват Великобритания да върне Розетския

...
Египетски учени и редица музеи настояват Великобритания да върне Розетския
Коментари Харесай

Египет си иска обратно Розетския камък от Великобритания

Египетски учени и редица музеи упорстват Англия да върне Розетския камък, предава “Телеграф”.

Розетският камък е епиграфски монумент, открит през 1799 година при разкопките на античната цитадела Ал-Рашид край Нил. Върху него са изписани три версии на декрет, публикуван в Мемфис през 196 година прочие н. е. Горният и междинният текст са написани на древноегипетски език, употребявайки писмени знаци и демотическа книжовност, а долният – на старогръцки. Розетският камък е ключът към разшифроването на египетските писмени знаци и е едно от най-важните открития на археологията.

Историята на Розетския камък е обвързана както с Египет, по този начин и с Франция и Англия. Той е открит от франзуци, само че през 1801 година френската войска претърпява военно проваляне в Египет и е принудена да съобщи камъка на англичаните. Така Розетският камък е превозен до Англия, където до ден сегашен е изложен в Британския музей.

Снимка: Wikimedia Commons

Спорът сред Англия и Египет за Розетския камък продължава десетилетия, като досега Лондон не са се съгласили да го върнат. Подобни претенции има и от редица други страни, чийто археологически артефакти са открити от английски археолози.
Сърдитата Зора: Как са изглеждали дамите преди 9000 години Учени от Гърция сполучливо реконструираха лицето на гръцка госпожица, която е живяла към 7000 г.пр.н.е.
Др. Тарек Тауфик, шеф на музея “Джем” в Египет счита, че завръщането на Розетския камък в страната му би било знак на помиряване сред научните кръгове на Англия и Египет.

От Британския музей обявиха, че към момента нямат публично питане по проблема. Те не пожелаха да разясняват дали са склонни да върнат скъпия артефакт в родината му.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР