Египетски археолози откриха гробницата на жрец, починал преди над 4000

...
Египетски археолози откриха гробницата на жрец, починал преди над 4000
Коментари Харесай

В Египет отвориха гробница и откриха нещо уникално и невиждано досега

Египетски археолози откриха гробницата на сановник, умрял преди над 4000 години. Откритието е направено в пирамидалния комплекс Сакара южно от столицата Кайро, написа Блиц.

„ Гробницата е извънредно добре непокътната. В нея са открити цветни фрески и статуи, което демонстрира, че тя принадлежи на почитан сановник “, съобщи министърът на антиките Халед ел Анани.

Според археолозите гробницата е на „ Уахтие “ – популярен сановник, който е служил по времето на петата династия при фараона Нефериркара. Стените на погребалната камера са богато украсени със подиуми, на които жрецът е изобразен паралелно до своята майка, брачна половинка и членове на фамилията си. Тя съдържа и няколко дузини с ниши, в които са сложени 24 цветни скулптури.



През ноември археолози оповестиха откритието на седем саркофага, някои от които от преди 6000 години. Те бяха открити при разкопки в същия регион, като в три от гробниците бяха открити мумифицирани котки и скарабеи.

В некропола Сакара се намира пирамидата Джосер – конструкция на над 4600 години, която е най-високата сграда в региона и първият паметник в историята на Египет. Гробницата е издигната от майстора проектант Имхотеп за фараона Джосер. Пирамидата се издига на височина от 62 метра и се счита, че е най-старата постройка в света, построена напълно от камък.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР