ЕгипетЕгипет, който има обща граница с Израел и Газа, отдавна

...
ЕгипетЕгипет, който има обща граница с Израел и Газа, отдавна
Коментари Харесай

Ще се разшири ли конфликтът в Близкия изток - какви са позициите ...

Египет
Египет, който има обща граница с Израел и Газа, от дълго време има комплицирани връзки с Хамас, не на последно място заради възникването на организацията като отклонение на Мюсюлмански братя. Макар че Кайро подписа формален кротичък контракт с Израел през 1978 година в Кемп Дейвид, египетската общност нормално е по-пропалестинска от идващите египетски режими - като се изключи краткотрайното държавно управление, ръководено от " Мюсюлмански братя ", което беше свалено през 2013 година Макар че Кайро е работил като медиатор сред Хамас и Израел по време на спорове, Египет от дълго време е внимателен към желанието на някои израелски десни да поемат отговорност за Газа, като се базира на египетското ръководство на крайбрежната линия в интервала 1948-67 година

Йордания
Подобно на Египет, Йордания е подписала формален кротичък контракт с Израел - през 1994 година Усложняването на позицията на Йордания по израелско-палестинските въпроси се дължи на обстоятелството, че повече от 2 милиона палестинци са регистрирани като бежанци в Йордания, като множеството от тях се употребяват и с цялостна йорданска държавност, а още по-голям % от популацията може да наблюдава корените си от палестински генезис. Вакъфът, организацията, която ръководи ислямските институции към Ал-Харам аш-Шариф (известен на евреите като Храмовия хълм) в Йерусалим, е орган на йорданското държавно управление, което въвлича Аман в спорове към мястото. Подобно на Кайро, Израел е податлив да се преценява с мнението на Йордания.

Ливан
Израел е водил два съществени спора със северната си съседка, последният от които е през 2006 година по време на опустошителната война с шиитската организация Хизбула - един от най-страховитите пълномощници на Иран. Израел от дълго време се тормози да води война на два фронта с Хамас и Хизбула. Дългосрочната политическа склероза и икономическият срив в Ливан в последно време работят като ограничителен фактор за Хизбула. Макар че през последните две седмици Хизбула позволи ракетния обстрел най-вече от палестинските фракции в Ливан, остава неразбираемо дали Хизбула се приготвя за лична атака при положение на наземно навлизане в Газа или просто алармира на своите поддръжници.

Сирия

След експлоадирането на войната в Сирия Израел нанесе огромен брой удари в страната, ориентирани най-вече към направления за доставка и места за предпазване на оръжия от Иран, които съгласно Израел са предопределени за Хизбула и Хамас. Макар че директната опасност за Израел от Сирия наподобява е отстъпила ненапълно през последните няколко години, от дълго време са регистрирани ирански пълномощници и активи, настоящи в Сирия. Преди седмица обаче Израел нанесе ракетни удари по двете съществени сирийски летища в Дамаск и северния град Алепо, като повреди пистите за кацане на двете летища, евентуално за да предотврати потреблението на пистите за боен трафик през идващите седмици.

 

Иран
Всеки районен отговор на израелско сухопътно навлизане евентуално ще бъде избран от Техеран, който съгласно известията е предизвестил Израел, че може да се почувства заставен да се намеси при положение на израелско сухопътно навлизане в Газа. Иран, който е дълготраен зложелател на Израел, нормално употребява пълномощници за своите интервенции, заради което демонстрира интерес към съюзнически групи в Близкия изток. Макар че Иран има ракетен капацитет да удари Израел (както направи Ирак на Саддам Хюсеин по време на войната в Персийския залив), предварителното разполагане на военноморски средства на Съединени американски щати и други западни съдружници в района през последните дни наподобява има за цел да алармира за последствията от интервенция на Иран.

Ирак
Възобновяването на офанзивите против американски бази в Ирак тази седмица от страна на ирански съюзнически групи алармира за друго затруднение. Понастоящем Съединени американски щати разполагат с към 2500 военнослужещи, ситуирани в три бази в Ирак, дружно с към 1000 бойци от други страни в интернационалната коалиция, основана за битка с джихадистката формация " Ислямска страна ".

Нападенията идват, откакто фракции, лоялни на Иран, ускориха заканите против Съединени американски щати. Една от тях, Бригадите на Хизбула, изиска Съединени американски щати да " изоставен " Ирак, " в противоположен случай ще опитат огъня на пъкъла ".

Йемен
Подкрепяните от Иран йеменски хути сполучливо изстрелват безпилотни самолети надълбоко в Саудитска Арабия, ориентирани най-вече към петролни уреди. Друг е въпросът дали те имат обсег или потенциал да доближат Израел. Въпреки това ракетите и безпилотните самолети на хутите са в положение да застрашат корабоплаването в Аденския залив, Арабско море и Червено море. Прехващането от американски боен транспортен съд в четвъртък на ракети и безпилотни самолети, изстреляни от Йемен, за които представител на Пентагона съобщи, че са били изстреляни " евентуално към цели в Израел ", увеличи залозите.

 

 

Публикация на. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР