Египет заяви вчера, че преговорите със Судан и Етиопия за

...
Египет заяви вчера, че преговорите със Судан и Етиопия за
Коментари Харесай

Египет: Преговорите с Етиопия за бента на река Нил са в задънена улица

Египет съобщи през вчерашния ден, че договарянията със Судан и Етиопия за бента на река Нил са в задънена улица, съобщи Ройтерс.

Египетските управляващи приканиха за интернационално ходатайство за решение на разногласието. Бентът, който се построява от Етиопия, има за цел да спомогне за произвеждането на електрическа сила. Целта на етиопските управляващи е Етиопия да се трансформира в най-големия експортьор на електрическа сила на африканския континент, отбелязва Ройтерс.

Египет обаче се притеснява, че построяването на бента ще се отрази върху течението на река Нил, която е извънредно значима в икономическо отношение и за трите страни - като се стартира от земите на Етиопия, мине се през суданските пустини и се стигне до полята и резервоарите на Египет.

Египет разчита на река Нил за 90 % от питейната си вода.

"Преговорите стигнаха до задънена улица поради неналичието на еластичност от етиопска страна ", съобщи египетското министерство на водните запаси.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси сподели предишния месец пред Общото заседание на Организация на обединените нации, че задънената улица в договарянията за етиопския яз може да има отрицателно влияние върху районната непоклатимост, напомня ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР