Египет проведе военно погребение за бившия президент Мубарак, който почина

...
Египет проведе военно погребение за бившия президент Мубарак, който почина
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Египет организира военно заравяне за някогашния президент Мубарак, който умря на 91 година Той бе свален от поста от Арабската пролет през 2011 година след 30 години на власт

1274 лева е междинната брутна месечна заплата в България през 2019 година, демонстрира статистиката на Национален статистически институт. На годишна база нарастването на възнагражденията е с малко над 11%. Проф. Петко Салчев остана единствен претендент за нов шеф на НЗОК след приключване на крайния период за номинации в понеделник. Проф. Салчев, който в този момент е зам.-директор на организация " Медицински контрол ", е номиниран от ГЕРБ и се счита, че изборът му е сигурен. Мандатът на настоящия ръководител на здравната каса доктор Дечо Дечев изтича на 12 март, той още през януари разгласи, че няма да се кандидатира още веднъж, откакто насочи рецензии към здравния министър Кирил Ананиев и към системата.

След скандал в ръководещата коалиция ново болшинство от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Воля " и " Атака " попълни парламентарната квота в Комисията за контролиране на известията (КРС) с претенденти, посочени от ГЕРБ и Движение за права и свободи. За зам.-председател на КРС бе определена Кристина Андонова-Хитрова, а за членове - Анна Хаджиева и Ердинч Хайрула. Кандидатът на " Обединени патриоти " Пеньо Пенев не събра нужните гласове и " патриотите " упрекнаха ГЕРБ в подмолни сделки с Движение за права и свободи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
В сряда в Александруполис се организира четвъртото съвещание на Съвета за съдействие на високо ниво сред държавните управления на България и Гърция, на което бяха подписани редица двустранни договорености в наличието на министър председателите Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис

[Министерски съвет] Бившият екоминистър Нено Димов, упрекнат в умишлена занемареност поради водната рецесия в Перник, остава дефинитивно в ареста, реши Апелативният профилиран съд. На изключително мнение остана съдията докладчик Даниела Росенова, съгласно която няма заплаха Димов да извърши ново закононарушение. Според другите двама членове на правосъдния състав, щом обвиняването е тежко, значи има риск Димов на независимост да извърши друго закононарушение. Нено Димов е в ареста от задържането му на 9 януари, макар че дни по-късно подаде оставка и бе освободен от Народното събрание.

Свят

Първият кръг на комерсиалните договаряния сред Европейски Съюз и Англия стартира в понеделник. Европейски Съюз към този момент утвърди позицията си, съгласно която европейските стандарти би трябвало да бъдат " насочна точка " на бъдещото съглашение. Това ще се отнася за области като държавната помощ, конкуренцията, държавните предприятия, околната среда, климатичните промени и други. Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние предизвести, че предстоят " комплицирани договаряния ", и уточни, че комерсиалната договорка няма да бъде подписана непременно, като упованията са да се стигне до конфликт по отношение на риболова.

Илюстрация
Посещението на президента Доналд Тръмп в Индия приключи с две огромни покупко-продажби - за продажба на американско военно съоръжение за 3 милиарда $ и на американски полутечен газ

Увеличаване

Посещението на президента Доналд Тръмп в Индия приключи с две огромни покупко-продажби - за продажба на американско военно съоръжение за 3 милиарда $ и на американски полутечен газ

[Reuters] Смаляване

Кандидатите за демократическата президентска номинация сблъскаха позиции по време на дебата в Южна Каролина, Съединени американски щати. Повечето от тях безуспешно се пробваха да се показват като опция на сенатора Бърни Сандърс, който се оформя като противник на Доналд Тръмп на вота за държавен глава през ноември.

Жителите на два гръцки острова влязоха в конфликт с органите на реда поради желанията на управляващите да изградят нови лагери за имигранти. Протестиращи от Лесбос и Хиос блокираха съоръжение за строителните действия. Правителството възнамерява да построи няколко затворени центъра за задържане, с цел да заменят пренаселените лагери на Лесбос, Самос, Хиос, Лерос и Кос. Стотици хиляди имигранти дойдоха на гръцките острови през Турция от Сирия през 2015 и 2016 година В лагер на Лесбос за 3000 души сега има 19 000 души.

Икономика

България съумя да пласира още 200 млн. лева 10.5-годишни ДЦК, само че ползата понижава. Подадени са поръчки за 265.8 млн. лева, до момента в който при предходния аукцион на десетгодишни облигации през януари търсенето надвиши 2.32 пъти препоръчаните от Министерството на финансите. Доходността продължава да понижава и пада до 0.12%, което е най-ниската стойност, реализирана в този сегмент. Така от началото на 2020 година общото пласирано количество облигации доближава 800 млн. лева при оптимално 2.2 милиарда лева нов дълг, заложен в бюджета за годината.

Според Fitch Ratings България може да получи позитивен отговор за ERM II през юли. Международната организация удостовери оценката си за България - ВВВ в задгранична и локална валута с позитивна вероятността за страната. Предприетите дейности за включването на страната към европейския Банков съюз и валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) са в плюс на страната, а като минуси остават демографските трендове и ниските приходи. Fitch отбелязва, че евентуално ще увеличи дълготрайния рейтинг на България до А, в случай че страната бъде призната в ERM II.

Бизнес

Софийските молове " Сердика " и " Парадайз " регистрират 8% растеж на приходите през 2019 година Това излиза наяве от годишния доклад на южноафриканския фонд NEPI Rockcastle, който закупи двата мола през 2017 година Така чистите оперативни доходи на " Сердика " и " Парадайз " доближават 35.9 млн. евро, а в доклада написа също, че третият български търговски център на фонда (в Пловдив) би трябвало да е подготвен идната есен. Приходите на двата фонда нарастват по-бързо от оборотите на наемателите, където нарастването е 4.8%. Боб Айгър слиза от поста изпълнителен шеф на Disney. На негово място застава Робърт Чапек, който до момента отговаряше за увеселителните паркове на групата. Айгър ще продължи да работи като ръководител на борда на шефовете и ще дава отговор за " изобретателната тенденция " на холивудския колос

[Reuters]

Левови депозити за няколкостотин милиона са преобърнати в еврови през януари, демонстрира статистиката на Българската национална банка (БНБ). Ефектът обаче не може да се пресметна тъкмо, тъй като в данните от януари и декември има сезонни фактори, както и огромна проверка на данните от страна на централната банка. Превалутирането евентуално е вследствие на гръмките заглавия за риск курсът на лв. да бъде изменен към поправката в Закона за Българска народна банка.

През 2020 година са планувани 40 млн. лева за биопроизводителите. През последните три години средства за поддръжка за бранша нямаше. Предвиденият за тази година бюджет ще може да се употребява от аграрни стопани, които са завършили петгодишния си ангажимент по същата мярка през 2019 година, или от тези, които досега не са финансирани по нея. Сделки и планове

Базираната в Силициевата котловина компания за мобилен маркетинг Leanplum притегли финансиране за още 27 млн. $.
Сумата е част от почналия преди години капиталов рунд D, в който до момента са набрани 52 млн. $, а общо до момента компанията, която е съоснована от българския бизнесмен Момчил Кюркчиев, е получила 125 млн. $. Новото финансиране е водено от досегашните вложители Norwest Venture Partners и Shasta Ventures, а в него вземат участие и Kleiner Perkins, Canaan, както и българският фонд LAUNCHub.

Белгийската група Spadel, която от три години има бутилиращата компания " Девин ", ще влага 17 млн. евро през тази и идната година в построяването на нов, изцяло автоматизиран логистичен център и в промяна на две от индустриалните линии в завода за бутилиране на вода в гр. Девин. Новите линии по проект би трябвало да проработят през април и май тази година. Инвестицията ще усили работния потенциал на фабриката и ще подсигурява индустриалните потребности на компанията до 2028 година, прецизираха от българското сдружение.

" Софийска вода " планува да влага в мрежата близо 40 млн. лева през тази година. Това уточни Васил Тренев, който е изпълнителен шеф на сдружението на концесионера - френската компания Veolia. Малко над 47 млн. лева са били вложенията за 2019 година при планувани 46.3 млн. лева За 2020 година ВиК операторът планува рехабилитация на 40 км водопроводна мрежа, създаване на 2 км нова канализация и реорганизация на към 2 км съществуваща канализационна мрежа.

Британската финтех компания Revolut е набрала още 500 млн. $ в нов кръг финансиране. Общата сума вложения доближава 836 млн. $, оповестиха от компанията в прессъобщение. Така цифровата банка към този момент се прави оценка на 5.5 милиарда $, което я прави една от най-скъпите компании в Европа и водач във финтех бранша във Англия, където е записана. Кръгът на финансиране беше воден от основания в Съединени американски щати вложител TCV, като редица сегашни вложители също взеха присъединяване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР