Египет и Гърция подписаха споразумение, което определя изключителните икономически зони

...
Египет и Гърция подписаха споразумение, което определя изключителните икономически зони
Коментари Харесай

Гърция и Египет се разбраха за границите в Средиземно море, Турция протестира

Египет и Гърция подписаха съглашение, което дефинира изключителните стопански зони сред двете страни в Средиземно море, съобщи Ройтерс. 

„ Това съглашение разрешава на страните да подхващат последващи стъпки по достъпа до ресурсите, намиращи се в изключителните стопански зони, изключително що се отнася до ресурси от нефт и газ “, сподели външният министър на Египет Самех Шукри.

Същевременно в Гърция дипломати обявиха, че новото съглашение анулира контракт сред Турция и интернационално приетото държавно управление на Либия. Той беше подписан предходната година и съгласно Гърция нарушава нейния континентален шелф и по-специално този на остров Крит.

“Споразумението сред Гърция и Египет съблюдава всички правила на интернационалното право и е тъкмо обраното на незаконния и незабележим меморандум за съгласие сред Турция и Триполи. С подписването на нашия контракт турско-либийския меморандум отива, където му беше мястото през цялото време – в коша за отпадък “, сподели гръцкия външен министър Никос Дендиас.

Турция обаче веднага протестира против съглашението на Гърция и Египет. Според Анкара изключителната зона попада в континенталния шелф на Турция, заради което смята контракта за незабележим. Напрежение сред двете страни към този момент съществува за правото да се вършат изследвания и рандеман на запаси във водите към Кипър.

В същото време Египет се надява да стане енергиен хъб в Източното Средиземноморие, като инициира основаването на Източно Средиземноморски газов конгрес, който цели да развие търговията на газ в района. В него влизат Гърция, Кипър, Италия, Израел, Йордания и Египет. През юни Гърция и Италия подписаха контракт за определянето на извънредните стопански зони в граничните води.  

Според Част V на Конвенцията за морско право на Организация на обединените нации от 1982 година изключителна икономическа зона (ИИЗ) е пространство, директно оттатък разпрострялото се на 12 морски благи (или 22 километра) териториално море, в което работи характерен юридически режим. То не може да доближава до повече от 200 морски благи (или 370 километра) от изходната линия, от която стартира измерването на териториалното море. Разположената на прилежащия му бряг страна има суверенно право да изследва, съхранява, развива и експлоатира всички живи и неживи естествени запаси под, на и над морското дъно, а също по този начин има и извънредно право да строи, дава право на градеж и задава реда на строителството на изкуствени острови и други съоръжения и структури.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР