Египет е най-значителният търговско-икономически партньор на България сред държавите от

...
Египет е най-значителният търговско-икономически партньор на България сред държавите от
Коментари Харесай

Премиерът: Разглеждаме Египет като потенциален доставчик на природен газ

Египет е най-значителният търговско-икономически сътрудник на България измежду страните от Близкия изток и Африка, като равнищата на този търговски стокообмен не престават да се развиват възходящо. Това съобщи българският министър-председател Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси.

 © Българска телеграфна агенция
Разговорът сред двамата се състоя в Ню Йорк, където водената от премиера Борисов българска делегация следва да вземе присъединяване в 73-ата сесия на Общото заседание на Организацията на обединените народи.

В рамките на срещата министър-председателят Борисов заявява интереса на България за съдействие с Египет в региона на енергетиката.
„ Разглеждаме Египет като евентуален снабдител на природен газ и имаме интерес да се включим в газовия план сред Египет, Гърция и Кипър “, заяви Борисов.
Той акцентира, че с изключение на в енергетиката, България е подготвена да развива пълноценни и взаимно преференциални връзки с Египет във всички останали области от съвместен интерес – стопанска система, земеделие, сигурност, туризъм, просвета, обучение и други.

„ България преглежда Египет като страна с основна роля за постигането на непоклатимост в района на Близкия изток и Африка “, съобщи Бойко Борисов пред президента на Египет, като акцентира готовността на България за интензивно съдействие с Египет в битката с тероризма, трансграничната престъпност и радикализацията на всички равнища.

„ Борбата против тези феномени е обща идея за нашите две страни. Ето за какво е належащо задълбочаване на комерсиалните връзки във военната и военнотехническата област “, уточни българският министър председател.

Министър-председателят Борисов увери египетския президент Абдел Фатах Ас Сиси, че българско държавно управление се стреми да поддържа натоварен политически разговор на всички равнища с обичайните ни сътрудници в Близкия изток и Северна Африка. Като доказателство за тези свои думи българският министър председател посочи редицата визити на най-високо ниво със Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, ОАЕ, Израел, Алжир, Судан и Мароко.
 Премиерът Бойко Борисов е в Ню Йорк за присъединяване в общото заседание на Организация на обединените нации Премиерът Бойко Борисов е в Ню Йорк за присъединяване в общото заседание на Организация на обединените нации
Премиерът Бойко Борисов на световна среща против опиатите, проведена от американския президент Доналд Тръмп. България е съдомакин на срещата на в...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР