Египет е една от най-влиятелните арабски страни, макар че не

...
Египет е една от най-влиятелните арабски страни, макар че не
Коментари Харесай

Стокообменът между България и Египет надскочи 1 млрд. щ.д., но има много по-голям потенциал

Египет е една от най-влиятелните арабски страни, въпреки че не е стопански най-силно развита. Най-важни браншове на стопанската система са текстилната, хранително-вкусовата, строителната, фармацевтичната и химическата индустрия, и туризмът.

Стокообменът през последните две-три години утвърди Египет като един от огромните търговски сътрудници на България в региона на Близкия изток и на целия Африкански континент. Страната ни поставя поредни старания за в допълнение стимулиране на съдействието. В интервала 2007-2017 година стокообменът е в непрекъснат напредък, като цената му прескочи и един милиард щ.долара. През 2017 година търговията сред двете страни доближи до 1.036 милиарда щ.долара . До края на 2015 година комерсиалното салдо е било позитивно за България, само че към този момент наклонността сее обърнала.

Египет е един от нашите постоянни търговски сътрудници от района на Близкия изток. След приемането на България в Европейски Съюз сред страните е основана Смесена комисия за икономическо съдействие, която е правоприемник на съществуващата до 2007 година българо-египетска Смесена комисия за икономическо, комерсиално и научно-техническо съдействие. Промяната в поредноста и наименованието на комисията произтича от прекратяването действието на Търговската конвенция сред страните и подписването на ново Споразумение за икономическо съдействие, по силата на което се основава и новата Смесена комисия. Последната тринадесета сесия на българо-египетската Смесена комисия за икономическо, комерсиално и научно-техническо съдействие е извършена в интервала 17-18 април 2007 година в Кайро. Подписано е Споразумение за икономическо съдействие сред държавните управления на двете страни, което е хармонизирано съгласно условията на Европейски Съюз и Споразумението на Египет за асоцииране към Европейския съюз.

Оттогава следва 11-годишен интервал, през който не са провеждани сесии на смесената българо-египетска междуправителствена комисия. "Смятам, че смесената комисия за икономическо съдействие е значима платформа и инструмент за развиване и разширение на връзките сред България и Египет във всички области. " Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на първата сесия на комисията, която се организира в София при започване на февруари. Той бе и съпредседател от българска страна.
Въпреки непрекъснатото повишаване на стокообмена сред България и Египет през последните години, той не дава отговор на капацитета и опциите на двете страни. Основните артикули на българския експорт за Египет до края на 2017 година са нефтени масла, рафинирана мед и сплави, пшеница, царевица, сурови или модифицирани тютюни и други. Вносът се образува от сурови нефтени масла, минерални и химически азотни торове, сол, полимери и други артикули.
Като най-перспективни области на двустранното икономическо съдействие през днешния ден се преглеждат енергетиката, превозът, връзките, хранителната индустрия, селското стопанство и туризма, съобщи доктор Сахар Наср, министър на вложенията и интернационалното съдействие на Египет. При визитата на българския министър-председател Бойко Борисов на 22-23 октомври 2018 година и срещите му с египетския президент Абдел Фаттах ал-Сиси и с премиера Мустафа Мадбули бяха реализирани сделки за бъдещи взаимни дейности, ориентирани към разширение и задълбочаване на двустранното съдействие в областите от съвместен интерес.

Арабска република Египет или единствено Египет е страна в североизточната част на Африка с обитаеми места, съсредоточени най-вече край течението на река Нил. Голяма част от страната се заема от пустинята Сахара. На юг доближава пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, на запад - с Либия, а на изток - с Червено море, известно с кораловите си рифове и модерните курорти.

Египет е най-гъсто обитаемата страна в Африка и Близкия изток, и 15-та най-гъстонаселена в света. Страната заема значимо геостратегическо състояние - управлява Суецкия канал, най-прекия воден път сред Средиземно море и Индийския океан, и Синайския полуостров - единствената сухопътна връзка сред Африка и Азия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР