егионалният френски вестник "Nouvelle République" е получил заплахи след публикуването

...
егионалният френски вестник "Nouvelle République" е получил заплахи след публикуването
Коментари Харесай

Заплашиха френско издание заради карикатура на пророка Мохамед

егионалният френски вестник "Nouvelle République " е получил закани след публикуването на карикатурата на пророка Мохамед на сатиричното списание "Шарли Ебдо ". Редакцията е подала тъжба, заяви основният редактор пред телевизия.

Изданието разгласява карикатурата на списанието на първа страница в неделя на фона на громкото убийството на преподавател по история. Заглавието на първата страница се състои от една дума: "Чудовищно! "

"La Nouvelle République " visée par des menaces après avoir republié une caricature de Mahomet
— BFMTV (@BFMTV)
"Отзвукът за обявата, основно в обществените мрежи, беше голям. Имаше 99,99% позитивни мнения (Браво!, Ще устоим, Гордеем се), само че и редица закани. Няколко недвусмислени известия във Фейсбук ", показва журналистът Кристоф Ериго пред.

Според основния редактор на изданието, благодарение на карикатурата редакцията е желала да каже "не на варварството и да изрази поддръжка за свободата на словото, републиканските полезности и светския темперамент на страната ".

В същото време журналистът акцентира, че изданието постоянно е зачитало вярата и "връзката на всеки с духовното ".

Той уточни, че след появяването на заканите редакцията е решила да подаде тъжба.

Според радиостанция Европа 1 създателят на едно от известията ги поучава да се пазят от "огън ".

След подаването на молбата прокуратурата на град Шатору е почнала дело и престъпната полиция в Лимож проверява.

На 16 октомври вечерта нападател обезглави преподавател по история покрай учебно заведение край Париж. Извършителят на закононарушението бе убит от органите на реда. Случаят се проверява от антитерористичния отдел на прокуратурата.

На идващия ден ръководителят на френската антитерористична прокуратура Жан-Франсоа Рикар съобщи, че индивидът, направил нападението, е роден в Москва през 2002 година и е от чеченски генезис, получил статут на емигрант във Франция.

Според известия в медиите убийството може да е обвързвано с случай в учебното заведение, в което е работил учителят. Съобщава се, че той е провел урок на 5 октомври, в който е обсъждал свободата на словото. Учителят посочил карикатури на пророка Мохамед.

Френският президент Еманюел Макрон назова случая терористичен акт.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР