Еган Бернал е шампионът в Обиколката на Франция, след като

...
Еган Бернал е шампионът в Обиколката на Франция, след като
Коментари Харесай

Еган Бернал узакони триумфа си в Тур дьо Франс

Еган Бернал е първенецът в Обиколката на Франция, откакто узакони триумфа си в Тура стадий преди края. Състезателят на " Инеос " нямаше никакви проблеми да задържи жълтата фланелка в 20-ия стадий, който беше единствено 59 километра сред Албервил и Вал Торен.

Етапът беше скъсен поради тежките метеорологични условия в Алпите в последните два дни, както и свлачище на изкачването Кол дьо Розлан, което принуди уредниците да търсят различен маршрут. Колоната измина 26 равнинни километра, преди да се насочи към финалната височина към ски курорта Вал Торен на 2365 метра надморска височина. Изкачването беше 33 километра със междинен надолнище 5.5%.

Бернал стартира деня с задатък от 45 секунди пред Жулиан Алафилип, който водеше до 19-ия стадий. Колумбиецът се оправи с тестването и приключи в групата на любимците, с цел да си подсигурява крайната победа.

В неделя следва парадният стадий в Париж, в който различки за генералното класиране по традиция не се вършат. Основната група отдава чест на жълтото трико, като спринтьорите дефинират етапния победител в кралски спринт на Шанз Елизе.
" To get first and second - it doesn`t get any better " - @GeraintThomas86

A perfect finish in the Alps. What a team! #TDF2019pic.twitter.com/3ykC7PHLH1
— Team INEOS (@TeamINEOS) July 27, 2019

Етапът донесе разбъркване в Топ 10 на генералното класиране. Жулиан Алафилип, който носеше жълтата фланелка до 19-ия стадий, загуби доста време и три места, с цел да се озове на петата позиция. Герант Томас излезе втори, а на подиума се качи и Стивън Краусвайк ( " Йъмбо Висма " ).

Пред Алафилип се изкачи и Емануел Бухман. В топ 10 влезе Уорен Баргил, който измести Ричи Порт.

Бернал е първият представител на Колумбия, който печели най-голямото колоездачно съревнование. Бернал е и третият най-млад първенец в Тура (22 години и 195 дни). Единствените по-млади от него в историята са Анри Корне през 1904 година (19 година 352 дни) и Франсоа Фабер (22 година 187 дни). Бернал дебютира в Тура преди година, когато помагаше на съотборниците си и приключи 15-и. През тази година той печели и бялата фланелка за най-хубав до 25 години, а също така остана втори в класацията при катерачите.

Победата е четвърта за Колумбия в огромна обиколка след тези на Луис Ерера (Вуелта 1987) и Найро Кинтана (Джиро 2014 и Вуелта 2016).

За " Инеос " това е седми успех в Тур дьо Франс в границите на осем години. Британският отбор, който до предходната година носеше името " Скай ", печели с четвърти друг колоездач - сър Брадли Уигинс (2012), Крис Фрум (2013, 2015, 2016 и 2017) и Герант Томас (2018).

" Невероятно е всичко, което се случва. Вече мога да допускам и да осъзная, само че остава още един стадий, в който би трябвало да стигнем до Париж. Само да изрека, че съм първенец в Тура е необикновено ", сподели Бернал след финала.

Етапът беше извоюван от Винченцо Нибали. Шампионът от 2014 година направи необикновено каране по височината Вал Торен, с цел да финишира с 10 секунди пред международния отличник Алехандро Валверде. Колоездачът на " Бахрейн Мерида " се откъсна от началото на стадия, а 9 км преди края на изкачването направи и решителната офанзива от откъсналата се група.

 Винченцо Нибали завоюва етапната победа.
© Reuters

Винченцо Нибали завоюва етапната победа.

В главната група " Йъмбо Висма " постановиха високо движение с концепция да затруднят Алафилип и да разрешат на съотборника си Краусвайк да се изкачи на подиума. 13 километра преди края на височината Алафилип изостана и стартира да губи доста време.

Атаки в групата на любимците нямаше, което разреши на Нибали да пресече финала пръв. Единствено съотборниците в " Мовистар " Валверде и Ланда нападнаха в последния километър, само че единствено, с цел да завършат втори и трети. Бернал пресече финала четвърти и узакони купата си.

С качването на двама колоездачи на подиума " Инеос " затвърждават своята доминация. Те повтарят достижението от 2012 година, когато бяха първи и втори с Уигинс и Фрум. През 2018 година Томас завоюва купата, а Фрум беше трети.

В неделя следва последният 21-и стадий - 126 километра от Рамбуйе до Шанз Елизе.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР