Ефрат Елдан Шехтер е родом от Северна Галилея и никога

...
Коментари Харесай

На фона на ескалиращите сблъсъци на „Хизбула“: Израелските гранични жители настояват за действие

Ефрат Елдан Шехтер е родом от Северна Галилея и в никакъв случай даже не е обмисляла да се реалокира другаде, с цел да се грижи за фамилията си – това е до събитията от 7 октомври , написа „ BBC “.

Когато чува и гледа репортажи за протичащото се в Южен Израел онази заран, когато тежко въоръжени бойци на „ Хамас “ напускаха Газа , тя незабавно се връща към историите от „ Йом Кипур “ или войната в Близкия изток от 1973 година, когато Израел е атакуван по едно и също време на два фронта.

„ Бях ужасена. Всички спяха и изначало си помислих, че ще бъде като войната от 73-та, а „ Хизбула “ също идва за нас “ , споделя Ефрат, до момента в който изявлението ни в предната ѝ градина е прекъсвано от постоянния мощен тътен на напускащи артилерийски огън израелци.

„ Веднага разсъниха всички и доста бързо събрах багажа и отидох до къщата на родственик в центъра на Израел. “

След месец фамилията се завръща в къщата си покрай Кирят Шмона, разочаровани, тъй като към момента живеят на ръба на военна зона „ буферна зона “ , както я назовава Ефрат – много в обсега на ракетите на „ Хизбула “, изстреляни от Южен Ливан . Майката на три деца споделя още:

„ Това, от което се опасяваме най-вече, е, че нищо няма да бъде направено, тъй като „ Хизбула “ просто чака там на границата, с цел да влезе и да нападне Израел. Не мога да дремя в мир. Искам моето държавно управление да се увери, че имаме същинска сигурност тук. Ако е належащо, те би трябвало да работят и да унищожат инфраструктурата на „ Хизбула “ в Ливан. “

Откакто насилието избухна тук на 8 октомври, когато „ Хизбула “ изстреля ракети и артилерия „ в символ на взаимност “ с палестинците, а Израел отвърна на огъня, конфликтите на север нормално се лимитират до широчина от три или четири благи (5-6 км) линия по цялата граница. Но те са интензивни и смъртоносни – 9 бойци и 4-ма цивилни са били убити в Израел, споделят публични лица, до момента в който управляващите в Ливан оповестяват, че 123 души са били убити, в това число минимум 21 цивилни.

Пограничните общности в Северен Израел през днешния ден са като градове-призраци. Повече от 80 000 поданици са евакуирани в центрове на юг, само че Нисан Зееви е един от дребното, които са останали живи. Бизнесменът и член на гражданската отбрана ме развежда из неговия кибуц – Кфар Гилади, навръх север от Кирят Шмона. Пейзажът е привлекателен, когато гледате към тучната, зелена котловина Хула и планината Хермон в далечината, само че тази граница постоянно е била нестабилна.

Подобно на Ефрат, Нисан не има вяра, че множеството хора могат да се върнат в домовете си и да възстановят работата си, до момента в който няма гаранция за дълготраен мир . Той е изключително отчаян, че резолюция 1701 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации , която оказа помощ да се постави завършек на войната в Ливан през 2006 година сред Израел и „ Хизбула “ , не е изпълнена изцяло.

Най-важното, споделя Нисан, 1701 приканва за демилитаризация на въоръжените групи (по-специално „ Хизбула “) в Южен Ливан. А това очевидно не е реализирано.

Нисан е част от лоби 1701, което прикани за използване на резолюцията „ без значение дали посредством дипломатически средства или посредством военна акция от Израел “.

„ Това, което пожелаваме от нашето държавно управление, е да се погрижи за „ Хизбула “, да унищожи опасността, идваща от тези региони на Южен Ливан “ , ми споделя той, до момента в който показва многото ливански села, които може да види от личния си дом и от кое място произтича огромна част от входящия огън.

Когато го попитах дали би подкрепил още повече дейности на израелското държавно управление в Южен Ливан, Нисан разяснява:

„ Абсолютно! Не съм единствено аз. Голяма част от популацията на Израел изисква същото. “

„ Ако не създадем това, ще имаме нов 7 октомври “ , прибавя той.

Миналия месец пътувах до същите тези гранични села в Южен Ливан. Те биват удряни всекидневно, тъй като Израел твърди, че „ Хизбула “ се крие в общности, с цел да изстрелва ракети и комплицирани оръжия. Точно както от израелска страна, десетки хиляди хора също са напуснали тези региони и доста са убити . Има загуби и от двете страни на границата.

Възможността този „ въздържан “ граничен спор да ескалира в пълномащабна война стана още по-голяма в понеделник с очевидното ликвидиране на върховен пълководец на „ Хизбула “, Висам Тавил, когато колата му беше ударена при въздушен удар в Хирбет Селим . От предходната седмица се счита, че Израел също е виновен за офанзива с дрон в цитадела на „ Хизбула “ в ливанската столица Бейрут, при която беше погубен заместник-лидерът на „ Хамас “ Салех ал Арури. Нищо от това не е добра вест за тези, които се пробват да си изкарват прехраната си покрай фронтовата линия.

Фермерът Офер „ Пошко “ Московиц от кибуца Мисгав Ам не може да донесе скъпата годишна продукция от авокадо в кибуца, тъй като израелската войска го предизвестява, че е прекомерно рисково за него да прекарва времето си в овощните си градини, които са тъкмо против границата с Ливан, северозападно от Кирят Шмона. Но за разлика от мнозина, с които приказвах на север, този муден и радостен фермер счита, че една по-широка война може да бъде избегната. Докато си проправяме път през стотици и стотици съвсем узрели зелени авокадо, разпръснати по земята, Офер споделя:

„ Не се тормозя, тъй като Израел е мощна страна. “

Той продължава:

„ Тук никой не търси война. Ние избираме да го вършим по дипломатически път и те търсят решение – и армията, и дипломатическите старания дружно. “

Предпазливата позитивност на Офер е недостиг в тези елементи. Сарит Захави, която също живее покрай границата, е създател на Изследователския институт Алма в Северен Израел и прекарва огромна част от времето си в анализиране на политическото развиване измежду районните съседи на Израел.

„ Ние сме изправени пред доста рискова обстановка, в смисъл, че в случай че би трябвало да има дипломатическо съглашение, това би означавало преустановяване на огъня. И всички ще мислят, че това е добра вест “ , споделя ми тя.

„ Но за мен, в случай че има преустановяване на огъня, никой няма да наложи съглашението. Тогава „ Хизбула “ ще продължи да пораства и ще продължи да развива качествата си да нахлуе в Израел. “

По-малко хора, най-малко в Северен Израел, наподобява са уверени, че в този момент дипломацията може да предотврати по-широкомащабна война . Лидерът на „ Хизбула “ Хасан Насрала към този момент даде обещание да отмъсти за дейностите на Израел и наподобява, че Израел също се готви за опцията за ескалация.

В понеделник Израел извърши някои от най-тежките бомбардировки до момента по северната си граница тъкмо когато държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде в Тел Авив. С опустошителната война в Газа и последните събития на север, предизвикването за министър Блинкен наподобява съвсем невероятно.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР