Ефория „Зограф” получи документите си за собственост на 120 дка

...
Ефория „Зограф” получи документите си за собственост на 120 дка
Коментари Харесай

Ефория Зограф стна собственик на 120 дка земя в село Расово

Ефория „ Зограф” получи документите си за благосъстоятелност на 120 дка земеделска земя и къща с параклис, която се намира в центъра на монтанското село Расово. По волята на донора приходите от тези парцели би трябвало да се употребяват за издръжката на манастира „ Св.Вмчк Георгий Зограф ” – Атон.
Години наред, макар че получавала приходите от парцелите, ефория „ Зограф” не имала документите за благосъстоятелност. Сега, със съдействието на регионалната администрация, това към този момент е реалност.
По данни на Министерство на външните работи до началото на 2010 година земеделската земя 120 дка е отдаван чартърен за 20 лв/дка., по-късно наемът станал 23 лв/дка. Приходите постоянно са изпращани на ефорията.
Според преданието Зографският манастир е учреден през 919 година от трима братя от град Охрид – Моисей, Аарон и Йоан (Иван) Селима, които се отдръпват от светския живот и стават отшелници на полуостров Атон. Легендата споделя още, че светата обител получава посвещението си по чудодеен метод. След горещите молебствия на монасите върху избраната за храмова икона неизписана дъска неръкотворно се появява обликът на св. Георги. Светецът самичък рисува своя лик през нощта. Зарада тази негова зографска дарба манастирът е назван “Св. Георги Зограф” или Зограф, както нормално го назоваваме в България.
През 1926 година цар Борис ІІІ издава декрет за учредявани на държавен орган, наименуван Ефория за подкрепяне на Българския манастир “Св. вмчк. Георги Зограф” в Света гора – Атон. Условията тогава у нас са били доста сложни. След Първата международна война връзките ни с Кралство Гърция, в чиято територия остава Света Гора и надлежно Зографският манастир, са извънредно затруднени. Затова страната в грижата си за нашите монаси в Атон е стигнала до това решение: да се основе държавен орган, който отговорно да се грижи за парцелите на манастира. В управителния съвет на Ефорията (думата значи „ надзор”) са включени министри, висши държавни чиновници, които да са гаранти за вярното стопанисване на парцелите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР