Ефирните отигравания на корта, в най-напрегнатите моменти, са онова, което

...
Ефирните отигравания на корта, в най-напрегнатите моменти, са онова, което
Коментари Харесай

Алгис Христов: Григор е щастливец, защото се е опазил от контузия до 28 години


Ефирните отигравания на корта, в най-напрегнатите моменти, са това, което почитателите на тениса обожават. И поради което са подготвени да гледат без проблем 5-часов двубой, в 03:00 часа след среднощ. Незабравимите спектакли са източник на ентусиазъм за самите фенове – да заловен ракета и да стъпят на игрището – някои за следващ, а други – за пръв път.

Всичко това не би било допустимо, в случай че до огромните тенисисти нямаше хора като Алгис Христов. Физиотерапевтът на Григор Димитров стана известен в тенис средите с това, че е един от правилните хора в щаба на първата ни ракета. Неговата роля е „ да припомня на спортистите да си мият зъбите “, както обича да се майтапи. Или другояче казано, да дава отговор за толкоз невъзможна задача, че и Том Курз не би се наел да я извършва – предварителна защита от травми.

„ Основната ми роля в щаба на тенисистите е възобновяване. Аз съм физиотерапевт. Моята задача не е да церя контузии на корта, а да възпрепятствам такива “, изяснява Алгис.

Разбира се, да се каже е доста елементарно, само че да се извърши е по-сложно от подреждането на „ Отмъщението на Рубик “. Само си представете комплицираните биомеханични придвижвания, които тенисът изисква. Всяко извъртане, превъртане и напрежение, за което мускулите и ставите в човешкото тяло не са основани.

„ Тенисът е спорт, който развива едната половина на тялото в горната част и срещуположната в долната. Това е издирван резултат. В този спорт се построяват асиметрични тела. Аз се стремя в цялата ми работа към предварителната защита и битка с контузиите.

Ние сме доста обездвижени в днешно време. Особено феновете – от офиса скачат на корта. Имат непокътнат един час и желаят до последната минута да го употребяват за тенис. За да се предпазят от травми обаче, би трябвало да се загрява. За един час игра би трябвало загрявка от 20 до 30 минути. И още 30 минути разформироване на мускулатурата след натоварване. Събира се един час тенис и най-малко един час работа отвън корта “, споделя Алгис.

Всъщност с цел да разбере човек дали някой си прави работата от сърце, той би трябвало да потърси има ли някакъв персонален претекст. Защото хората с претекст са идеалистите, от които се нуждае всяка сфера. Те са тези, които стоят зад това, в което имат вяра, даже и това да значи, че би трябвало да стоят сами.

„ Аз упражнявах лека атлетика в учебно заведение. На 16 години получих рядко заболяване на коляното. Направих интервенция и се наложи да почивам една година. Върнах се, само че не на такива обороти, на които би следвало. Дойде време да предпочитам университет и взех решение да е нещо, обвързвано със спорта. Избрах физиотерапията. Може да се каже, че и поради моята травма взех решение да върша по този начин, че да не се случват такива неща на другите.

Завърших през 2009 година и започнах работа в ортопедията в Горна баня. Един от лекарите играеше тенис и на едно Държавно отборно състезание им трябваше здравно лице. Дадоха ми една лекарска чанта и ми споделиха да отивам “.

Това е огромната среща на Алгис Христов с тениса. Иначе експертът четири години е част от националния тим по академично гребане в Азербайджан, бил е в отбор по хокей на трева, работи с лекоатлети и даже с Кубрат Пулев преди мача на родния боксьор с легендата Владимир Кличко.

„ С всички съществени спортисти се работи елементарно. Може би въпреки всичко с самостоятелните спортове е по-лесно, тъй като може да приложиш повече персонален метод “, споделя Христов.

Точно персоналният метод пък е повода, поради която и до ден сегашен Алгис (освен мениджърът на Григор – Георги Стоименов) е единственият българин, който в миналото е бил, и продължава да бъде част от щаба на Григор Димитров.

„ Късметлия съм, че работя с Григор. Той е бил с едни от най-хубавите физиотерапевти в света. Между нас има огромно доверие. За първи път работихме в Люксембург през 2015 година. Тогава още бях в Азербайджан с тима по гребане.

След това Алгис получава оферта да работи в щаба на Григор Димитров, само че не мисли да я одобри, тъй като с жена си чакат дете. Физиото желае да завърши уговорката си с тима по гребане и след олимпийските игри през 2016 да спре с пътуванията.

В края на ноември 2015 година Григор Димитров и Гаел Монфис изиграха демонстрационен мач в столичната зала „ Арена Армеец “. Тенисистите извършиха обещанието си за шоу и заслужиха аплодисментите на присъстващите с атрактивни отигравания, динамични разигравания и доста възприятие за комизъм. А в щаба на първата ни ракета още веднъж е Алгис Христов.

„ Бяхме от заран до вечер дружно на демо мача. След това си паснахме. Направихме и един лагер в Монте Карло и по този начин стартира всичко. Всъщност аз не пътувам от самото начало с него. Кейси (б.а Кейси Кордиал) главно е с него, аз му оказвам помощ. Досега не съм отказвал пътешестване, откогато работя с Григор. Това ми е работата. Някои са на кораби, други – по самолети, ние вървим по шампионати “.

Кратко, тъкмо и ясно. Много по-сложно обаче е, когато се стигне до травма. Топ тенисистът ни пропусна два месеца от сегашния сезон поради контузия в рамото. В началото на годината се появиха първите вести за физическите проблеми на Димитров. Той отхвърли присъединяване на ABN Amro World Tennis Tournament (9-17 февруари) в Ротердам, откакто след две медицински съвещания бе посъветван да си почива поради инфектиране на сухожилие в рамото. Впоследствие Димитров не игра в Акапулко и Индиън Уелс, като в програмата му се получи интервал без шампионати от Australian Open до Маями. Последва последователно завръщане, преди да пристигна и върхът в сезона на водещия ни тенисист – успеха над Роджър Федерер на US Open

„ Григор към този момент не е контузен, само че лечението беше един доста дълъг развой. Нямаше точни периоди, които да бъдат планувани, въпреки че бяха направени доста проучвания. Трудно е от психическа позиция. За него даже бе по-трудно, тъй като това бе първата огромна контузия, с която се сблъсква. Той в действителност е един щастливец, тъй като е на 28 и няма огромна травма. Няма тенисист, който да се е запазил толкоз дълго време “, споделя Алгис.

Проблемът с рамото към този момент в предишното, а точно такива трудности изпитват какъв брой обединен е един колектив:

„ Хората в един щаб са едно семейство. Ние сме повече от другари. В свободното си време с Григор играем табла, яци (игра със зарове). Намираме способи да си прекарваме по този начин времето, вместо да си забиваме главите в телефоните “.

Цялото изявление вижте в Tenniskafe.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР