Ефективното овладяване и ограничаване на разпространението на коронавируса у нас

...
Ефективното овладяване и ограничаване на разпространението на коронавируса у нас
Коментари Харесай

Радев: Дългото ограничаване без убедителни мерки, може да доведе до разрушителни последствия

 Ефективното преодоляване и ограничение на разпространяването на ковид у нас зависи освен от регистрирането на заболеваемостта, а на първо място от всеобхватна и навременна информация в действително време. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представители на сектора  на информационните технологии, които са основали система за мониторинг и връзка, проследяваща в действително време разпространяването на вируса, открити зони на карантина, налични болнични заведения, нуждаещи се от лекуване и поддръжка жители. От компанията са подготвени безплатно да дарят продукта на страната.

Президентът означи, че представителите на най-бързо прогресиращия бранш у нас – осведомителните и информационните технологии, са реагирали на рецесията не с суматоха, а с оферти и хрумвания за нейното по-бързо преодоляване и превъзмогване. Колкото по-често се приказва, че в актуалната обстановка сме били във война, толкоз по-често би трябвало да се и припомня, че изходът от всяка война зависи от навременната, всеобхватна и достоверна информация и ефикасното ръководство, съобщи президентът Радев. Той напомни думите на генералния шеф на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, че " не можеш да се бориш с огън със завързани очи “.

По думите на президента е извънредно значимо освен да се изравни кривата на разпространяване на вируса, а допустимо най-бързо и безвредно да се върнем към естествен темп на обществен, стопански и политически живот.

" Дългото задържане на рестриктивните мерки без безапелационни и всеобхватни обществени и стопански ограничения, при прекъсване на работата на значими институции като Народното събрание, може да докара до разрушителни последици, надхвърлящи надалеч следствията от самия ковид “, уточни Румен Радев.

От компанията обясниха, че програмата е основана на практики, употребявани от други страни. Програмата планува въвеждане на информация както от здравните управляващи, по този начин и от жителите. Органите за оперативно ръководство могат да дават данни за лечебни заведения, леглова база, зона под карантина. Гражданите на безусловно непринуден принцип и с обезпечена анонимност могат да вкарват здравния си статус и да получават вести за инфектирани зони или връзка с открит с ковид пациент.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР