Ефективността се мери не толкова в началото, колкото в края.

...
Ефективността се мери не толкова в началото, колкото в края.
Коментари Харесай

Цацаров С Анализ За Изминалата 2018 И Арестите На Знакови Фигури В България

Ефективността се мери не толкоз първоначално, колкото в края ". Това сподели пред Българска национална телевизия основният прокурор Сотир Цацаров.

" Критиците на прокуратурата не се менят като лица, по цифров състав или по разбиране. Мени се единствено времето и техните тези и опорни точки. Доскоро за критиците на прокуратурата комфортната теза беше: бездействаща прокуратура. Сега стартира да се издига другият девиз, опорна точка от едни и същи хора: надали не в деяние е пусната една репресивна машина. Това, което се случва в този момент, не е комфортно за тях. Техният проблем в този момент е, че тези дейности на прокуратурата могат да обиден самите тях. Идва време да има бъдат заложени въпроси, на които те даже са забрали отговорите, тъй като доста време никой не им ги е задавал ", съобщи той.

Това, което реализира една настояща прокуратурата, е следствията. Маските няма да оказват помощ за качеството на следствията. Трябва да търсим това, което е ефикасен инструмент. Още пълномощия в посока маски, арести, арестувания може би ще усили екшъна в тв репортажите, само че няма да способства за неоправдателните присъди. Моето мнение е: рационална мярка за всички пълномощия, сподели основният прокурор.

Аз не мисля, че президентът наложи несъгласие с претекстове, свързани с наказателен уред, сподели Сотир Цацаров във връзка измененията в Наказателния кодекс. Той изясни: Първо, това не е " скришен арест ". Моето мнение е, че тази мярка е рационална, само че тя би трябвало да се уточни. Не можем някой да бъде арестуван и от кръга на лицата, които не следва да се уведомяват за задържането му, да изключим фамилията му, околните му. Не може да кажем, че ще прилагаме тази мярка за всички закононарушения, съгласно мен би трябвало да е единствено за най-тежките - тероризъм, проведени незаконни групи. Става дума за недообмислена правна техника. Ако на това несъгласие се реагира напук, тогава нещата не биха били положителни. Нека ветото да се употребява, с цел да се направи наредбата работеща, разяснява Цацаров измененията в Наказателния кодекс и ветото, наложено от Румен Радев върху тях.

Единственият общ език, който може да се откри с човек като господин Лозан Панов, е по обвързване. Ние имаме напълно разнообразни ценностни системи. Ако формулира градивна концепция за правосъдната система, може би мнението ми за него може и да се промени, сподели Цацаров.

" За държавното обвиняване те са обвинени, както всики други. На първо място и двете подсъдими обитаваха в следствения арест в София по тяхно лично предпочитание, вместо в Сливен, където изискванията са доста по-добри. При тези условия обитават 80% от арестуваните ", добави основният прокурор за Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

" Убийството в Русе беше най-запомнящо се персонално за мен за цялата година. Там са тествани всички версии, няма никакво подозрение, че убийството е обвързвано с специалността на починалата ", разяснява Цацаров.

" Надявам се да е човек, който ще резервира независимостта на прокуратурата. Нямам каквито и да е упоритости към поста на ръководител на Върховен касационен съд. Спекулата с това би трябвало да престане. А къде след този кабинет - животът не е един мандат. Имам къде ", отговори той на въпрос кой ще наследи поста му на основен прокурор и накъде ще поеме самият той.

Претендентите за поста основен прокурор ще бъдат подложени както на политически, по този начин и на персонални офанзиви, сподели Цацаров.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР