Ефективността на ваксините не може да бъде 100% но най-важното

...
Ефективността на ваксините не може да бъде 100% но най-важното
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Към края на юни у нас очакваме да са доставени малко над 4,5 млн. дози COVID ваксини

" Ефективността на имунизациите не може да бъде 100% " само че най-важното - тези ваксини за ковид, първите четири с позволение, предотвратяват тежките случаи, тежкото протичане на заболяването и хоспитализациите ", сподели шефът на ИАЛ Богдан Кирилов пред БТВ.

По думите му това е най-важният и главен акцент в актуалната имунизационна акция. " Данните за позитивни резултати на COVID-19 след ваксина се проучват и от Националния имунизационен щаб. Това е предстоящо, следи се и в клиничните изпитвания ", добави още Кирилов.

Относно въпросите дали изцяло имунизиран може да придвижва болестта, Кирилов разяснява, че не престават изследванията в тази посока. " Вече има данни за няколко ваксини, че понижават в забележителна степен преместването на болестта, само че все още няма решителност. Затова е извънредно значимо да се реализира % на имунизирано население, което да разреши да се ограничи пандемията ", добави Кирилов.

" Изпълнението на Националния имунизационен проект зависи от доставените количества ваксини. По плановете на производителите с обновени доставки, към края на юни чакаме у нас да са доставени малко над 4,5 млн. дози, което значи, че ще има количества за над 2 млн. население ", сподели Богдан Кирилов. По думите му има позитивна наклонност измежду популацията по отношение на имунизациите. " Към октомври и ноември желанието за имунизиране беше към 20%, огромен беше делът на колебаещите се. В рамките на няколко месеца виждаме, че наклонността се обърна и все още към 40% от хората изрично желаят ваксина ", посочи Кирилов. Относно краткотрайно прекъсване на препарата на " АстраЗенека " Кирилов счита, че това е бил верният ход. " Беше значимо хората в подобен миг да бъдат спокойни и уверени ", добави той.

Богдан Кирилов сподели, че се надява срещите на европейско равнище на тематика имунизациите да доведат до резултат. До края на идната седмица ще имаме доставки и от трите позволени препарата - през днешния ден би трябвало да дойдат 16 375 дози " АстраЗенека, другата седмица - 31 500 от " Пфайзер " и 51 600 дози от " Модерна ". Очакват се и още 150 хиляди дози от страна на " АстраЗенека " в границите на идната седмица. Сумирано - чакаме към 250 хиляди дози в страната до края на месеца ", добави Кирилов.

Директорът на ИАЛ добави, че през април чакаме по-големи доставки на иРНК ваксини - " Пфайзер " и " Модерна ". " Имаме удостоверение от " Пфайзер " за 250 хиляди дози, които да се доставят през април. Очакваме над 80 хиляди от " Модерна " и към 300 хиляди от " АстраЗенека ". Делът на иРНК имунизациите през април ще е по-висок ", добави Кирилов. Въпреки това той не се нае да каже сигурно дали това значи, че хората ще имат избор на ваксина или не.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР