Ефективни присъди за влаковата катастрофа в Хитрино. Машинистът Димитър Михнев

...
Ефективни присъди за влаковата катастрофа в Хитрино. Машинистът Димитър Михнев
Коментари Харесай

15 години затвор за машиниста от Хитрино, 10 години за помощника му

Ефективни присъди за влаковата злополука в Хитрино. Машинистът Димитър Михнев е наказан на 15 години затвор, 10 години получи помощникът му Радослав Петков.

В 05:37 часа на 10 декември 2016 година товарен трен с пропан-бутан и пропилен, пътуващ от Бургас към Русе, дерайлира при нахлуване в гара Хитрино. Течът от вагоните провокира пожар и гърмеж. Загиват 7 души, а ранените са 29. Ударната вълна унищожава близките здания. Част от хората в тях са затрупани, други получават друга степен на изгаряне.

На 15 януари 2018 година стартира делото за случая в Хитрино. 13 месеца по-късно Шуменският областен съд стартира делото за нещастието в Хитрино. На подсъдимата пейка като обвинени застанаха двамата машинисти. 2 години по-късно, през днешния ден, съдът произнесе неоправдателни присъди.

Димитър Михнев и Радослав Петков останаха безмълвни, когато чуха присъдата. Вчера в последната си дума пред съда желаеха да бъдат оправдани. Машинистът и помощник-машинистът бяха изведени с защита от правосъдната зала.

Съдебното разследване продължи две години. По време на процеса от специалисти бяха коментирани 7 000 фотоси от мястото на злополуката, изгледани 25 часа видео и чути два часа диалози сред железопътни чиновници. Злополучната цистерна не е отговаряла на интернационалните правила за транспорт на рискови товари и не е трябвало да бъде композирана.
Маргарита Георгиева, областен прокурор на Шумен: Прокуратурата през цялото време визираше, че скоростта е съществена причина за произшествието. Всичко останало, което се е случило, един неконтролируем развой, който се е случил вследствие на двойната по-високата скорост.


Присъдите не са дефинитивни. Защитата на наказаните машинисти съобщи се надява на положителни шансове при обжалването.
Ивайло Йорданов, бранител на Радослав Петков: Смятаме, че той не е направил закононарушението, в което ги признаха за отговорен с присъдата.
Адвокатът на частните обвинители желае по-високо наказване и по тази причина ще стачкува присъдата
Николай Димитров, юрист на частните обвинители: Считаме, поддържаме и ще апелираме, което съдът постанови. Причинители на този случай заслужават оптимални присъди от 20 години.
Окръжният прокурор Маргарита Георгиева ще реши дали да стачкува присъдите откакто се запознае с претекстовете на съда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР