Ефективни ли са противогрипните ваксини? Според доц. Андрей Чорбанов, завеждащ

...
Ефективни ли са противогрипните ваксини? Според доц. Андрей Чорбанов, завеждащ
Коментари Харесай

Доценти в сериозен спор дали противогрипните ваксини са ефективни

Ефективни ли са противогрипните ваксини? Според доцент Андрей Чорбанов, завеждащ отделението по имунология към Българска академия на науките, противогрипните ваксини не са ефикасни. Ако бяха, щеше всички европейци да се имунизират на 100%, сподели той. И уточни, че Европейска комисия още дава милиони за създаване на ефикасна ваксина против грип.
Доцентът категорично акцентира, че не подобен е казусът с имунизацията срещу морбили и изобщо наложителните ваксини, като сподели, че горещо предлага тази имунизация.
Това, което е изключително при противогрипните ваксини, е, че тяхната успеваемост е сред 30 и 70% съгласно това кои варианти са включени в съответната ваксина . А кои варианти се включват зависи от работа на Световната здравна организация (СЗО), която особено следи какви варианти се появяват. Това съобщи доцент Атанас Мангъров пред Нова телевизия, съгласно който обаче и 30% не е малко.
В България, по данни на РЗИ са се ваксинирали 12 600 души. И на пряк въпрос дали тези хора ще се разболеят, доцент Чорбанов разяснява, че може да има небалансиран имунен отговор т.е. че може да се разболеете, а може и като сте имунизирани и се разболеете, да изкарате заболяването по-леко. Ще дадете едни пари за нещо, за което можете и да не ги дадете , добави той. Мангъров не се съгласи за успеваемостта, въпреки да призна, че може и да сте имунизиран, само че въобще да не ви помогне. Той даде образец със обстановка от Япония, където ваксинирали наложително учениците срещу грип и след това спрели, а проучванията показвали към 41 000 по-малко смъртни случаи поради грип .
Чорбанов сподели и нещо друго забавно – няма да се разболеем единствено против вариант на грип, против който тялото ни създава антитела, тъй като към този момент го е изкарало . Но вариантите при грипа са прекомерно доста и разнообразни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР