Ефективен протест на общинските болници ще се проведе на 15

...
Ефективен протест на общинските болници ще се проведе на 15
Коментари Харесай

Общински болници излизат на протест


Ефективен митинг на общинските лечебни заведения ще се организира на 15 януари, от 12 до 13 часа. Очаква се личният състав им да излезе пред самите лечебни заведения или пред постройката на съответната община, в символ на митинг против неналичието на съответни ограничения за избавяне на общинското опазване на здравето в страната.

Протестът ще протече под мотото „ Спрете унищожаването на общинското опазване на здравето! “, а в него се чака да се включат общинските лечебни заведения, намиращи се отвън регионалните градове.

Решението за осъществяване на националния митинг бе доказано от Управителния съвет на СОББ, на негово съвещание, извършено на 9 януари 2018 година Гости на съвещанието бяха ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Венцислав Грозев и специалистът към БЛС доктор Динчо Генев, които показаха поддръжката на БЛС за протестните дейности и стоящите зад тях претенции.

Припомняме, че в края на 2017 година проблемите на общинските лечебни заведения бяха сложени на разискване в границите на Националния съвет за тристранно съдействие. Участващите работодателски и синдикални организации поддържаха мнението, че общинскита лечебни заведения би трябвало да се запазят. В хода на полемиката стана ясно, че в огромната си част те са в действителни банкрути. Неразплатените отговорности на 31 лечебни заведения (членове на СОББ) към края на 2017 година са 24 млн. лева, а 12 млн. лева от тях са просрочени. Според зам.-министъра на опазването на здравето Бойко Пенков, общите отговорности на общинските лечебни заведения са 100 млн. лева, като от тях 46 млн. лева са просрочените, а единствено отговорностите за осигуровки към Национална агенция за приходите са към 7 млн. лева

Най-съществената причина за това тежко финансово положение е, че лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 година, като през това време единствено минималната работна заплата се е трансформирала от 180 на 510 лева, а в допълнение има смяна в цените на консумативите, медикаментите, услугите и така нататък

Междувременно, продължава подписката в поддръжка на общинското опазване на здравето, която СОББ започва в края на предходната година, оповестиха от организацията. В подписката се споделя:

Господа Управляващи,

Вашите решения в последните 25 години сътвориха две Българии. В нашата България се закриха хиляди предприятия и по този начин отнехте на доста от нас правото на труд. Липсата на работа принуди повече от 2 милиона българи да изоставен страната, поради невъзможността да изхранват себе си и фамилиите си. Във Вашата България сте си подсигурили високо заплатен от всички нас труд.

В нашата България се закриха стотици учебни заведения и към този момент хиляди наши деца нямат опция да учат и ще имат нерадостно бъдеще. Във Вашата България децата Ви учат в реномирани учебни заведения и непознати университети с вероятността да Ви наследят.

В нашата България се закриха десетки лечебни заведения и България стана водач по смъртност, поради лимитирано право на част от нас да живеят. Във Вашата България за Вашия живот се грижат избрани лечебни заведения или се лекувате в най-хубавите европейски клиники.

Със закриването на нашите лечебни заведения ни отнемате правото на налична здравна помощ и вярата, че нашата България ще я има.

Господа ръководещи, спрете да унищожавате нашата България. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР