Ефектите от политиката на Европейската централна банка за покачване на

...
Ефектите от политиката на Европейската централна банка за покачване на
Коментари Харесай

За бизнеса лихвите тръгнаха рязко нагоре


Ефектите от политиката на Европейската централна банка за повишаване на лихвените равнищa към този момент се вижда в бизнес кредитирането у нас. Данните на Българска народна банка демонстрират, че през септември има съществено нарастване на лихвените нива по всички типове фирмени заеми, регистрирани от статистиката на Централната ни банка, оповестяват от money.bg.

" През септември 2022 година междинният лихвен % по заемите до 1 млн. евро, контрактувани в левове, се усилва с 0.17 прочие п. до 3.04%, а по тези над 1 млн. евро - с 0.28 прочие п. до 2.50%. Средният лихвен % по заемите до 1 млн. евро, контрактувани в евро, нараства с 0.83 прочие п. до 3.49%, а по заемите над 1 млн. евро - с 1.07 прочие п. до 3.14%. През септември 2022 година междинният лихвен % по овърдрафта в левове се покачва с 0.07 прочие п. до 2.40%, а по овърдрафта в евро - с 0.32 прочие п. до 2.25% ", написа в известието на Българска народна банка.

Ефектът от политиката на ЕЦБ е ясно изразен при сравняване на данните за растежа на лихвите по бизнес заемите в левове и в евро. Вижда се, че при левовите заеми растежа е по-слаб от тези в евро където на месечна база за еврозаемите до 1 млн. евро лихвения растеж с 0.83 процентни пункта до 3.49%, образува над 31% нарастване на лихвата, а при еврозаемите над 1 млн. евро лихвения растеж от 1.07 прочие п. до 3.14% образува повишение от близо 35% на лихвата.

При левовите заеми за бизнеса тези покачвания са в пъти по-малки - 6% и близо 13% надлежно. Причината е че при бизнес кредитите няма законова регулация при образуването на лихвата и това дава опция на банките бързо да придвижват лихвените промени към заемите за компании. Още по-бързо това става когато заемите не са в левове, а в евро, тъй като привързването на лихвите по тях към Европейския междубанков лихвен % (ЮРИБОР) довежда преноса на лихвената политика на ЕЦБ към тези заеми съвсем до автоматизъм (с лаг до идващото лихвено плащане).

При заемите за жителите, където има законова регулация за образуването на базовата рента, не може да има пряк транспорт на лихвената политика на ЕЦБ най-малко за към този момент отпуснатите заеми. По тази причина и през септември лихвите и по потребителските и по жилищните заеми има даже понижение.

" През септември 2022 година междинният лихвен % по заемите за ползване в левове се намалява с 0.03 прочие п. до 8.23%, а годишният % на разноските (ГПР) по тези заеми - с 0.02 прочие п. до 8.76%. При жилищните заеми в левове, междинният лихвен % понижава с 0.03 прочие п. до 2.46%, а ГПР - с 0.10 прочие п. до 2.66%.

Средният лихвен % по другите заеми в левове спада с 0.17 прочие п. до 3.04%. Средният лихвен % по другите заеми в левове на Работодатели и самонаети лица се намалява с 0.27 прочие п. до 2.94%. През септември 2022 година междинният лихвен % по овърдрафта в левове понижава с 0.03 прочие п. до 14.35%, а при заемите по кредитни карти, отвън безлихвен гратисен интервал, в левове - с 0.02 прочие п. до 20.36% ", написа в известието на Българска народна банка.

Трябва да е ясно, че лихвите по заемите за жители - най-много потребителските и жилищните, в доста огромна степен зависят от лихвите по депозитите на популацията. И до момента в който банките имат огромна ликвидност и не са принудени да се борят за в допълнение привличане на средства посредством повишение на лихвените нива, цената на заемите (поне за към този момент отпуснатите такива) мъчно ще означи чувствителни растежи, като тези, които виждаме при заемите за компании.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР