Ефектите от пандемията, както и подобряването на дигиталните услуги на

...
Ефектите от пандемията, както и подобряването на дигиталните услуги на
Коментари Харесай

Един от трима българи все още няма банкова сметка

Ефектите от пандемията, както и подобряването на цифровите услуги на финансовите и държавни институции са довели до растеж на заплащанията от разстояние през 2022 година За първите шест месеца на годината размерът им е достигнал 43.6%, по отношение на същия интервал на 2021 година, демонстрира информация на Paysera България. Най-сериозно наличие имат интернационалните, междуфирмени и бюджетни разплащания, следвани от преводи на трудови хонорари и такси за образования. Смята се, че нарастването на безкасовите заплащания способстват за по-добрата отчетност и растежа на бизнеса.

Онлайн заплащането на налози и осигурителни вноски също е във напредък, регистрираха и от Националната организация по приходите. От началото на годината през така наречен виртуален ПОС (е-услугата на НАП), за заплащане с карти без такси са преведени близо 310  млн. лв., а от основаването на услугата през 2019 година до в този момент са осъществени повече от 1.7 милиона преводи за над 710 млн. лв.. Най-голямата община в България – Столичната, пък регистрира все по-сериозно понижаване на заплащанията на локални налози и такси на каса.

За да подтикват дигитализирането на паричните потоци през последните две години банките започнаха редица стъпки за възстановяване на цифровите си портфейли. Но и усилиха неведнъж междубанковите преводи на каса.

От друга страна България е измежду водещи страни в Европейски Съюз по броя на заплащанията в кеш -  63% от преводите не престават да са с пари в брой, заяви Световната банка в своя годишен отчет Global Findex, представена от Euronet. Един от трима българи към момента няма и не поддържа банкова сметка, което е индикатор за зависимостта им от парите в брой.

Тези нови данни дават мотив на екипа на списание „ Мениджър “ да подгрее още веднъж дебата „ За и срещу кеша “ и да предложи още едно издание по тематиката на своите читатели. Словесният дуел е част от поредицата „ Точка на шупване “, където се срещат тезите на специалисти от разнообразни области по горещи проблеми, свързани с бизнеса, стопанската система, пазара на труда и водачеството.

Днес представяме участниците в тим „ Зa “ кеша – Стоян Панчев и Стефан Антонов.

Стоян е макроикономист и полиси анализатор, занимаващ се със стопанска политика от 2011 година Той е създател и ръководител на Българско либертарианско общество, съосновател и изпълнителен шеф на Експертния клуб за стопанска система и политика. Работил е в Института за пазарна стопанска система в София, Institute of Economic Affairs в Лондон и The Atlas Network във Вашингтон, където е първият определен за програмата Smith Fellowship. Носител на Bastiat Scholarship за присъединяване в стратегиите на Cato Institute във Вашингтон през 2015 година

Стефан е дълготраен бизнес публицист с експертиза в региона на обществените финанси и банковия бранш. Специализирал е в АП, Ройтерс и Оксфордския университет. С познанията си е  помагал на задгранични издания, в това число на Financial Times, като създател. Консултирал е и задгранични капиталови фондове с интерес в областите, които той е покривал. Има опит и от банковия бранш като ПР в Българска банка за развиване.

За да чуете техните тези, защитаващи кеша може да ги наблюдавате онлайн по време на дебата –. В него всеки от участниците разполага с несъмнено време, в което да отбрани своята теза. За победител се приема този тим, който успее да реализира превръщане на резултата или смяна в по- висока степен в позицията, изразена от феновете. За първични данни във връзка с мнението на феновете се одобряват резултатите от предварителна анкета, оповестена седмица преди провеждането на събитието в manager.bg.

За да наблюдавате събитието онлайн, единственото което е належащо да извършите е да запасите своето място посредством регистрация в уеб страницата на събитието, като ще имате опция и да гледате онлайн онлайн във и в уеб страницата.

Генерален сътрудник на събитието е.

Медийни сътрудници са:,,,

Институционални сътрудници са:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР