Ефектите от климатичните промени са различни и се наблюдават в

Ефектите от климатичните промени са различни и се наблюдават в ...

Водопадът Виктория пресъхва.


Ефектите от климатичните промени са различни и се наблюдават в почти всички точки на планетата. Докато при нас това е необичайно топлата пролет, то в другия край на света една природна забележителност е на път да промени своя величествен облик.

Водопадът Виктория е най-големият в Африка и един от най-големите в света. Широк е 1.7 км и е висок между 90 и 107 метра в различните си части. Той се намира на границата между държавите Замбия и Зимбабве, на територия, която е част от два национални парка. Подхранва се от река Замбези, а местните го наричат "гърмящ дим". 

В момента нивата на водата в най-големия африкански водопад са толкова ниски, колкото не са били от 1995 г. А притокът на вода към него е спаднал до минималните 100 кубични метра в секунда. Рекордът е достигнат през 1977 г., когато кубичните метри в секунда са цели 6172.
Снимка 451704

Основната причина за това явление е дългото засушаване в района, липсата на валежи и постоянно покачващите се средни температури, които понякога достигат и до 50 градуса по Целзий.

Едно от първите последствия от тези климатични промени е предстоящото спиране на работата на двете водни електроцентрали по поречието на река Замбези, което със сигурност ще се отрази на електроподаването.

I was really surprised at how dry the Victoria falls at the moment, maybe because I have never been here during the dry season. This place is usually full of water but even with this, you can still see how beautiful the place is. #Zambia #VictoriaFalls pic.twitter.com/UZkgZZOLYR
— Adventures With Mimi (@adventures_mimi) November 5, 2019
Туристическите атракции, като рафтинг по реката, също скоро ще останат в миналото. Отливът на туристи, желаещи на посетят водопада, ще окаже своя ефект върху икономиката на двете страни, между които се намират. 

The Victoria Falls. Unfortunately the Zmabian side is completely dry while the Zimbabwean side still has the "smoke" that thunders. Beautiful views #victoriafalls #zedtwitter #Zambia pic.twitter.com/heBrXVxevy
— Adventures With Mimi (@adventures_mimi) November 3, 2019
Но по-страшното в случая е друго. Районът около водопада Виктория е защитена местност с богата флора и фауна, която усеща пряко негативите на затоплянето и засушаването, пише Bloomberg.

Най-потърпевши се оказват слоновете, като в двата природни парка в рамките на последните два месеца са загинали над 100 екземпляра. Големите бозайници нямат достъп до достатъчно вода.
Арктика, Ice911, топенето на леда и планът им за спасяването на северната полярна област
Спасителният план за Арктика

Как ще се спре топенето на ледовете

Сушата вече се отразява и на местното население, което не може да си набави достатъчно за питейни нужди. Птиците също измират, тревата и дърветата увяхват, а прогнозите са все по-мрачни...

Източник: lifestyle.bg