Ефектите от климатичните промени са различни и се наблюдават в

...
Ефектите от климатичните промени са различни и се наблюдават в
Коментари Харесай

Водопадът Виктория пресъхва

Ефектите от климатичните промени са разнообразни и се следят в съвсем всички точки на планетата. Докато при нас това е извънредно топлата пролет, то в другия завършек на света една естествена забележителност е на път да промени своя възвишен образ.

Водопадът Виктория е най-големият в Африка и един от най-големите в света. Широк е 1.7 км и е висок сред 90 и 107 метра в другите си елементи. Той се намира на границата сред страните Замбия и Зимбабве, на територия, която е част от два национални парка. Подхранва се от река Замбези, а локалните го назовават " трещящ пушек ".

В момента равнищата на водата в най-големия африкански водопад са толкоз ниски, колкото не са били от 1995 година А притокът на вода към него е понижен до минималните 100 кубични метра в секунда. Рекордът е доближат през 1977 година, когато кубичните метри в секунда са цели 6172.
 Снимка 451704

Основната причина за това събитие е дългото засушаване в региона, неналичието на превалявания и непрекъснато покачващите се междинни температури, които от време на време доближават и до 50 градуса по Целзий .

Едно от първите последици от тези климатични промени е идното прекъсване на работата на двете водни електроцентрали по поречието на река Замбези, което сигурно ще се отрази на електроподаването.

I was really surprised at how dry the Victoria falls at the moment, maybe because I have never been here during the dry season. This place is usually full of water but even with this, you can still see how beautiful the place is. #Zambia #VictoriaFalls pic.twitter.com/UZkgZZOLYR
— Adventures With Mimi (@adventures_mimi) November 5, 2019
Туристическите атракции, като рафтинг по реката, също скоро ще останат в предишното. Отливът на туристи, искащи на посетят водопада, ще окаже своя резултат върху стопанската система на двете страни, сред които се намират.

The Victoria Falls. Unfortunately the Zmabian side is completely dry while the Zimbabwean side still has the "smoke " that thunders. Beautiful views #victoriafalls #zedtwitter #Zambia pic.twitter.com/heBrXVxevy
— Adventures With Mimi (@adventures_mimi) November 3, 2019
Но по-страшното в тази ситуация е друго. Районът към водопада Виктория е предпазена околност с богата флора и фауна, която усеща директно негативите на стоплянето и засушаването, написа Bloomberg.

Най-потърпевши се оказват слоновете, като в двата естествени парка в границите на последните два месеца са починали над 100 екземпляра . Големите бозайници нямат достъп до задоволително вода.
 Арктика, Ice911, топенето на леда и проектът им за спасяването на северната полярна област
Спасителният проект за Арктика

Как ще се спре топенето на ледовете

Сушата към този момент се отразява и на локалното население, което не може да си набави задоволително за питейни потребности. Птиците също измират, тревата и дърветата увяхват , а прогнозите са все по-мрачни...
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР