Ефектът от всички мерки, предприети от държавата срещу незаконната сеч

...
Ефектът от всички мерки, предприети от държавата срещу незаконната сеч
Коментари Харесай

Държавата губи битката с незаконната сеч

Ефектът от всички ограничения, подхванати от страната против противозаконната сеч през последните 10 години, е съвсем нулев. У нас една трета от дървесината продължава да се добива незаконно, като по този метод дървената мафия печели годишно над 150 млн. лева Това са главните заключения от последния разбор на Глобалния фонд за дивата природа (WWF) и коалиция "За да остане природа в България ". Той е отдаден на успеваемостта на контрола в горските територии в интервала 2013 - 2017 година Спрямо предходния им подобен отчет за времето от 2006 до 2013 година не се регистрират никакви промени в отрицателната наклонност макар въведените електронни билети за транспорт на дървесина. Реално тяхното въвеждане не промени нищо, защото редом с тях към момента са позволени и хартиените. Дълго рекламираните електронни търгове, на които главно трябваше да се продава дървесината, са единствено два. Манипулациите при маркирането на дърветата за отрязване са всеобща процедура. Те ощетяват притежателите на горите и са в интерес на компаниите, спечелили правото на сеч. Горските инспектори не престават да са незадоволително, а наложените санкции за противозаконна сеч се събират едвам на 15 %, установи анализът.

Приходи

Годишно посредством противозаконния рандеман на дървесина сивият бранш генерира доходи от 150 млн. лева, цитира представителят на "За да остане природа в България " Тома Белев данни от разбора. По думите му поради слабия надзор в горите и увеличаващата се беднотия в дребните обитаеми места пораства противозаконната сеч на дърва за огрев. Според данните в разбора при добити над 6,9 млн. куб. м през 2017 година, противозаконната сеч е сред 2,4 и 2,7 млн. куб. м. Според формалната статистика под 1 млн. куб. м отиват за експорт, към 5,6 млн. кубика се употребяват за огрев, в мебелната индустрия отиват 1,3 млн. куб., а шестте огромни консуматори употребяват 1,7 млн. куб. Така се образува надвишението от една трета над формалните данни. За съпоставяне предходният отчет на екоорганизациите сочеше 3,7 млн. куб. м противозаконен рандеман при формален от 5,8 %. Така постигнатият прогрес с противозаконния дърводобив е стеснен. Анализът разкрива и практики при маркирането на дърветата за сеч, които ощетяват горските предприятия. Така да вземем за пример, трупи за бичене (100 лева./м3) постоянно се окачествяват като обли занаятчийски материали (на стойност приблизително 50-70 лева./м3), а облите материали или софтуерната дървесина на 1 м се окачествява като дърва за огрев (25-50 лева./ м3), с което се ощетява притежателят на гората до два пъти по отношение на действителната стойност на дървесината. От осъществения разбор на данните за добивите през 2013 година се откри, че са занижени качеството и надлежно цената на доста по-голям брой стъбла, в сравнение с теоретично е допустимо, написа в документа.
През 2017 година се следи минимално въвеждане на електронните търгове - 3,5 % от общата добита дървесина от държавни горски територии е продадена посредством електронни търгове. Това се дължи главно на Югозападното държавно дружество, което е осъществило посредством онлайн търгове над 10% от дървесината си. Югоизточното, Североизточното и Южното централно предприятия обаче не са отчели продажбата на нито един кубик посредством електронен търг. Екоорганизациите регистрират, че разликата сред отчетните междинни продажни цени при другите способи е сред 5 и 40 лв. в интерес на електронните търгове. Във финансово отношение неизползването на електронни търгове годишно носи загуба минимум от 25 млн. лева Наблюдава се трайна наклонност за понижаване на заетите щатни бройки за горски инспектори, отбелязва още анализът. В него се регистрира още, че едвам 14 % събираемост на санкциите, които през 2017 година са били за 1,160 млн. лева До 10 години противозаконният дърводобив ще нарасне до 50% от целия дърводобив у нас, е прогнозата на природозащитниците.

Мерки

За миналите пет години бяха подхванати голям брой нормативни, софтуерни и механически ограничения за прекъсване на незаконния дърводобив, само че вниманието към основния фактор хората, които ползват ограниченията, беше малко. Трябва да се намерения за отбраната им, за обезщетения за тежкия им труд, за неналичието на веществен запас за тяхната работа - не може горските да нямат бензин за защита, а да опазват запас за милиони, разяснява Нели Дончева, началник на отдел "Гори " на WWF. На фона на този разбор от организацията по горите оповестиха, че за последните 10 години горите са се нараснали с над 1,5 млн. дка вследствие на естествено възпроизвеждане и залесяване.
Това е причина за растеж на добиваното количество дървесина, което за последните четири години има относителна резистентност, показват от ведомството. Агенцията обаче вади по-различна статистика за дърводобива от към 8 млн. куб. м., като изяснява растежа с нуждата да се отстрани развалена дървесина от ледоломи, ветровали, снеговали, набези от корояди и заболявания дървесина. Увредените дървета доближават 8,3 - 8,5 млн. куб. м стояща маса, което е под годишния приръст от 14 млн. куб. м. Според горската организация противозаконният рандеман е към 300 хиляди куб. м средногодишно. Тя признава за проблемите с бракониерите и показва, че решаването им е неин главен приоритет. Ведомството добавя, че в осъществените близо 172 800 инспекции на обекти за депозиране, преправка и търговия с дървесина, обекти за рандеман на дървесина, коли и други през първите шест месеца на 2018 година са открити 6953 куб. м нелегално добита дървесина. Агенцията счита, че електронният превозен билет, системите за видеонаблюдение в обектите за дървопреработка и джипиес устройствата в камионите за транспорт на дървесина ще дават резултати в битката с бракониерството. Внесени са оферти за смяна в Наказателния кодекс за по-сериозни наказания и по-големи санкции за противозаконна сеч и бракониерство, напомня още ведомството, съгласно което това ще докара до действителното налагане на санкции за нарушителите.

Предложения

Затова екоорганизациите оферират горската организация да бъде изведена от земеделското министерство и да стане самостоятелен надзорен орган, а агроведомството да се занимава единствено със стопанската активност в горите. Според тях добивът и продажбата на дърва за огрев и на софтуерната дървесина би трябвало да се разплащат по цени в една и съща мерна единица по цялата верига от рандеман до краен клиент, с цел да се избегнат неточности и операции при прекосяването от една мерна единица в друга. Необходимо е да се усилят електронните търгове за дървесина, добита от горските територии с държавна и общинска благосъстоятелност, а не да се организират без задоволителна гласност от горските предприятия, уточни Добромир Добринов от отдел "Гори " на WWF. По данни на организациите само Югозападното горско дружество организира 10 на 100 от търговете си електронно, а останалите съвсем не ползват този метод за продажба на дървесината си. Според природозащитниците би трябвало също по този начин да се форсира построяването на единна електронна система с обществени данни от планирането, маркирането, използването, освидетелстването, експедирането и преработката на дървесината.

Унищожават се последните остарели гори в Европа

Горите в Централна и Източна Европа са съществено застрашени от противозаконна търговия с дървесина и бракониерство, които подлагат на риск биологичното многообразие и препитанието на хората в района. Това се случва макар европейското и интернационалното екологично законодателство. Т.нар. екологични закононарушения в 15 страни от Централна и Източна Европа, измежду които и България, са оценени в взаимния отчет на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (Unep), WWF и Eurac Research. Основните проблеми за страната ни, маркирани в документа, са свързани със зачестилите горски пожари като разследване на измененията в климата, противозаконната сеч и търговия с хайвер. Незаконното изсичане унищожава някои от последните останали девствени гори в Европа, забележителна част от които са предпазени като международно завещание на ЮНЕСКО, е един от главните заключения на изследването.
България и Словакия са страни, за които има доста доказателства ( "висока степен на сигурност ") за съществуващи противозаконни практики на изсичане на дървесина, показва един от създателите на отчета Ирене Луциус по време на представянето му в Брюксел, като се базира на данни от различен отчет на WWF-България.
Украйна е посочена като първенеца измежду всички тези страни, които най-лошо се оправя с опазването на горите си. Там се изнася доста повече дървесина, спрямо формалните данни за законна сеч всяка година. "Тази разлика в данните демонстрира, че има огромен % противозаконна сеч в страната ", разясняват от Организация на обединените нации, представени от "Гардиън "
В Молдова румънската гора се сече преобладаващо поради беднотия - от бедните хора, които се нуждаят от дърва за огрев през зимата. Според допитване измежду 345 шефове на горски територии в Румъния противозаконната сеч се дефинира като едно от основните провокации пред устойчивото развиване. Цената на противозаконната сеч там се прави оценка на 5 милиарда евро за последните две десетилетия. Промените в климата усложняват проблемите, свързани с неприятното екологично ръководство, се показва в документа. За образец са посочени зачестилите горски пожари в България, неведнъж те са на територията на монокултурни насаждения от не локални дървесни типове. Ирене Луциус, разяснява, че "става все по-очевидно, че естествените гори са по-устойчиви на измененията в климата и че тези региони, които са били опустошени от горски пожари, би трябвало да се залесят с локални типове. Екологичните закононарушения не са нишов проблем, а четвъртата по мащаб незаконна активност в света, която се прави оценка на сред 91 и 258 милиарда $ годишно. Тази колосална сума подхранва проведената престъпност, подкопава върховенството на закона и ограбва от естествените запаси и екосистемите, от които се нуждаем, с цел да оцелеем, " е един от изводите в проучването.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР