Ефектът от ограниченията в изборното законодателствоНеслучайно на последните два избора

...
Ефектът от ограниченията в изборното законодателствоНеслучайно на последните два избора
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Район “Чужбина” ще направи изборите по-справедливи, но нищо няма да се промени

Ефектът от рестриктивните мерки в изборното законодателство

Неслучайно на последните два избора Движение за права и свободи печели най-вече избор зад граница – през ноември с 87 743 гласа, или 39,23%, а през октомври – 54 520,или 31,80%. Именно поради тези ограничавания на изборите през април 2021 година придвижването се класира на трето място – надлежно с 14%, а през юли – със 17% от гласовете, до момента в който преди всичко бяха тогава дебютантите от Има Такъв Народ (30,75% през април и 35,64% през юли), следвани от “Демократична България ” (17,57% през април и 18,64% през юли), които постоянно са считали сънародниците ни в чужбина за собствен електорат.

Плавният растеж на гласуващите от чужбина се изяснява и с това, че и на трите избора предходната година участваха нови играчи, които съумяха да консолидират протестен избор зад граница. Така беше два пъти с Има Такъв Народ през април и юли, а след това и с “Продължаваме смяната ”, които финишират втори след Движение за права и свободи през ноември с 21,94% от гласовете в чужбина. Според математика проф. Михаил Константинов на последните избори Движението за права и свободи си е докарало 3 мандата от чужбина, а през ноември – 6.

“Мандатите се получават на база национално систематизиране. А те се персонифицират – стават съответни депутати от разнообразни региони. Ако дадем регион “Чужбина ”, ще реализираме следните неща: първо ще се даде опция на хората в чужбина да гласоподават с преференции. След което математически ще се отслаби задачата – ще намалеят случаите, в които депутати по региони взимат мандат, зад който сякаш стоят по-малко гласове ”, разяснява той пред “24 часа ”.

Той добави, че при нов избирателен регион “Чужбина ” депутатите биха му определили сред 6 и 8 мандата. И защото няма по какъв начин да е симетричен вотът в чужбина, уравнението става следното – от 240 мандата се вадят осем и останалите се разделят съразмерно на 31 изборни региона.

Според проф. Константинов зад един мандат на всяка партия стоят почти 9500 гласа. Но не е наложително да са събрани от един регион. И дава образец с партията на Стефан Янев “Български напредък ”, която печели 12 мандата от 31 региона.

“В 19 региона “Български напредък ” не вкарва мандат и в нито един регион няма задоволителни гласове за един мандат. Тоест тя желае, не желае, ще вземе мандат някъде, където няма задоволително гласове. Защо – тъй като има гласове в другите региони. В някакъв смисъл вкарването на регион “Чужбина ” ще накара системата да наподобява по-справедлива. Но нищо няма да се промени. Това просто е един 32-и регион и депутатът ще се води определен от него, а не от 31-и да вземем за пример. Пак ще се стигне до взимането на един мандат на някои от градовете, тъй като това е неспасяемо свойство на системата ”, сподели още той. По този метод не се нарушава конституцията, тъй като тя гласи 240 мандата, а минималното условие от 4 мандата на град постоянно може да се промени.

Проф. Константинов се базира на теорема, съгласно която двойно пропорционалните системи, каквато е нашата, са немонотонни на районно равнище и изцяло монотонни на национално. Какво значи в тази ситуация монотонно – в случай че имате по-малко гласове, да нямате повече мандати. Тази еднообразност на национално равнище е стоманено изпълнена, тъй като системата “Хеър Ниймайер ” е конструирана да извършва това изискване.

Според математика е по-добре да се окрупнят регионите до 19.

“Така ще има 19 или 20 региона с от 10 до 20 мандата, а в този момент дребни градове като Видин са с по 4 мандата и огромни като софийските с по 16 ”, изясни той. Между 6-8 мандата ще им дадат депутатите на регион “Чужбина ”, допуска проф. Константинов.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР