Ефектът от напредналата възраст върху работната памет може да бъде

...
Ефектът от напредналата възраст върху работната памет може да бъде
Коментари Харесай

Откриха как можем да съхраним паметта си по-дълго

Ефектът от напредналата възраст върху работната памет може да бъде понижен, като се подтикват избрани мозъчни зони, с цел да се влияе върху честотата на мозъчни талази, сочат резултатите от американско проучване, представени от Асошиейтед прес и Франс прес.
 
Получените резултати могат да послужат като изходна точка, с цел да може в бъдеще да се повлияе върху намаляването на когнитивните качества с напредването на възрастта, обявиха създателите на проучването.

 
Работната памет е краткосрочна . Тя не разрешава да си напомним събития в предишното, само че дава опция да запомним телефонен номер, който сега записваме. Смята се, че работната памет е обвързвана с два типа мозъчни талази - гама и тета.
 
Изследването на учени под управлението на Робърт Райнхарт и Джон Нгуен от Бостънския университет обхванало 42-ма души на възраст сред 20 и 29 години и същия брой участници на възраст сред 60 и 76 години. Работната памет на всички участници била тествана чрез опити, при които трябвало да се разграничат изображения, представяни с период от няколко секунди. Участниците носели каски с електроди, с цел да се реши по какъв начин взаимодействат мозъчните талази.

 забравяне iStock/Getty Images-->
Посредством електродите били подтиквани мозъците на някои участници, като бил изменен ритъмът на мозъчните талази . Без въпросното стимулиране по-възрастните участници били по-бавни и резултатите им - по-лоши. Но с помощта на стимулирането резултатите им се доближили до тези на по-младите участници, като резултатът траял повече от 45 минути по-късно.
 
Подобрението било обвързвано с по-силно взаимоотношение сред тета и гама мозъчните талази в левия темпорален кортекс и с по-голяма синхронизация сред тета мозъчните талази на левия темпорален лоб и префронталния кортекс.

 
Независими специалисти, които не са взели участие в проучването, приветстваха " забавните резултати " , които могат да допринесат за по-добро опознаване на намаляването на когнитивните качества с напредването на възрастта. Те обаче показаха някои предели, в това число обстоятелството, че всички участници били в положително здраве и не били наранени от деменция, като да вземем за пример заболяването на Алцхаймер.
 
" Допълнителни проучвания ще имат доста огромно значение, с цел да се разбере дали методът може да е от изгода за наранени от деменция пациенти ", съобщи доктор Сара Имаризио от английската Асоциация за проучвания върху заболяването на Алцхаймер.

 
Резултатите от проучването са оповестени в Nature Neuroscience .

Четете също:





 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР