Ефектът на намаления ДДС за ресторантите няма да се разпростре

...
Ефектът на намаления ДДС за ресторантите няма да се разпростре
Коментари Харесай

Ресторантьорите пак попариха надеждите за по-ниски цени

Ефектът на понижения Данък добавена стойност за заведенията за хранене няма да се разпростре до джоба на клиентите, даде да се разбере представител на сектора в изявление пред БНР. " Много мъчно можем да си позволим понижаване на цените за клиентите. Това ще генерира спомагателна загуба, която ти би трябвало да покриеш от личния си джоб ", разяснява Желязко Каракашев, ресторантьор от Варна и учител в тамошния Икономически университет.

" За да се понижат цените, заведенията за хранене би трябвало да стартират да генерират облага. От друга страна разнообразието от заведения е доста огромно и в случай че има опция, пазарът ще контролира цените. Но сега цените са ориентирани най-вече за понижаване на загубите на ресторантьорите ", разяснява Каракашев.

Въпреки че в този бранш са най-ниските декларирани приходи в България, Каракашев изясни, че работната заплата е съществено перо от разноските. " Ако в единица оборот в търговията процентът на труд е един, то в туризма и ресторантьорството той е неведнъж повече. Процентът, който внасят заведенията за хранене, е много по-голям, по тази причина в цяла Европа има характерно диференцирани ставки за заведенията за хранене ", изясни той. Данък добавена стойност също бе посочен като огромен разход, по тази причина и свалянето му се третира като най-бърза антикризисна мярка.

Каракашев предвижда извънредно сложен сезон. Само 40% от заведенията сега са отворили, само че няма гаранция, че всички работят в режим на доходност, уточни той. Както е известно, към сегашния миг работят единствено терасите навън, само че от държавното управление дадоха обещание скоро да се намерения и за затворените елементи на заведенията за хранене. Новите условия за здравна предварителна защита са свързани и с доста спомагателни разноски и част от заведенията ще работят на загуба. От една страна бизнесът изисква наличие на пазара, само че от друга - всяко от заведенията ще се бори за понижаване на загубите, разяснява Каракашев.

" В ресторантьорския отрасъл има насъбрани доста проблеми, които постепенно набираха скорост и в една сериозна обстановка се появиха със своята заостреност ", изясни ресторантьорът. Той изброи повишаването на стоките, водата, тока, повишаването на заплатите и осигуровките, въвеждането на " нови такси и наложителни абонаменти ". " В същото време, цената на продукта, който се оферираше, не можеше да нараства със същия % и с това се минимизира облагата. Така че това е един развой, който не е почнал от през днешния ден, той просто се изостри в последните дни и седмици ", разяснява Каракашев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР