Едва след като КЕВР промени решенията си със задна дата

...
Едва след като КЕВР промени решенията си със задна дата
Коментари Харесай

КЕВР е готова да "редактира" решенията си за природния газ

Едва откакто КЕВР промени решенията си със задна дата ще стартират изчисления за това кой какъв брой ще получи от разликата в цената на природен газ.

© Надежда Чипева Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) има подготвеност да се произнесе с нови ценови решения за интервала от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година, тъй че да стане допустимо възобновяване на средствата, които " Газпром " се очкава да върне на " Булгаргаз " в осъществяване на постигнатото при започване на март съглашение. Прогнозите са, че сумата ще бъде над 150 млн. лева, като над една трета от нея ще е за " Топлофикация София " и клиентите й.

Това стана ясно на днешното изключително съвещание на енергийната комисия в Народното събрание, в границите на което бяха гласувани на първо четене промени в Закона за енергетиката. Именно в новите текстове са превдинени разпоредбите и периодите за това по какъв начин ще става връщането на сумите към потребителите на природен газ.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според ръководителя на КЕВР Иван Иванов обществото чака заслужено връщане на надвзетите суми, след преизчислението на цените. Коментарът му идва на фона на разногласията до каква степен допустимо е връщането на пари на клиентите със задна дата и явното съмнение на някои от сдруженията, че това ще се случи.

Редакции

Към момента КЕВР не може да поправя своите решения за минал интервал, само че в този момент препоръчаните корекции в законодателството дават такава опция. Предвижда се също цените на природния газ да се променят всеки месец, а не на тримесечие както до момента. Това е реузлтат от новите сделки с " Газпром ", въпреки че предходната седмица имаеш хрумвания ценатана газа да се трансформира единствено един път на всеки шест месеца би се отразило съществено. В последна сметка предлагането отпадна.

Проба-грешка

В закона са написани и периоди за поетапното връщане на сумите, въпреки занапред да не е ясно тъкмо кой какъв брой и по кое време ще получи надвзетите си пари. Според омбудсмана Диана Ковачева обаче процедурите не регистрират в задоволителна степен ползите на жителите. В свое мнение до депутатите тя акцентира, че периодите за възобновяване на сумите за газоснабдителните и енергийните предприятия са ясни и къси, до момента в който разликата в сметките за клиентите ще бъде отразена едвам в изравнителните фактури, които ще са подготвени до 15 юли.

Според Ковачева този период е дълъг и нерешителен, изключително в изискванията на спешната обстановка. " По този метод е допустимо изравнителните сметки да не бъдат подготвени в нормативно открития период. А това значи, че ще се отсрочи за незнаен интервал от време и възобновяване на надвзетите суми от потребителите ", декларира тя.

От първо лице

" По-добрият вид за парите, които следва да бъдат върнати от " Газпром ", е те да бъдат дадени на фонд " Сигурност на електроенергийната система " и по този начин да се понижи цената на тока за всички ", съобщи ръководителят на енергийната комисия в Народно събрание Валентин Николов пред " Капитал ". Той обаче разясни, че това не е предложение, а персоналното му мнение. И посочи, че не търси политически дивиденти с внасянето на поправките в закона, който би трябвало да бъде прегледан на първо четене и в пленарната зала по-късно през днешния ден.

" Нарочно съм се подписал самичък (Николов е вносител на измененията в ЗЕ б.а.), с цел да мога да нося самичък отговорността. тук виждам единствено политически минуси, които ще се породят. По-добре аз да си ги поема, с цел да няма други сътрудници, които да споделят тези минуси ", сподели още депутатът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР