Едва шест месеца преди да поемем председателството на Съвета на

...
Едва шест месеца преди да поемем председателството на Съвета на
Коментари Харесай

Къде точно пред НДК са били паметните плочи, разрушени през 1980 г.

Едва шест месеца преди да поемем председателството на Съвета на Европейския съюз, Софийска община стартира дейностите по разглобяване на паметника " 1300 години България " пред НДК, решението за което взима още през 2014 година

Споровете към естетическата стойност на паметника в никакъв случай не са преставали, както и тези за това дали би трябвало да бъде отстранен или реставриран. Споровете прераснаха във вълна от митинга на жители, които настояват паметникът да бъде непокътнат и на негово място да не се издига различен - в памет на починалите бойци от Първи и Шести пехотни софийски полкове, починали по време на Балканската и Първата международна войни. 

Мнозина знаят, а някои са били очевидци, че преди 1980 година в градинката пред НДК е стоял мемориал в чест на починалите софийски бойци. Над 3000 имена, изписани на три внушителни паметни плочи, застанали под формата на буквата П, са заграждали пространството към лъва в центъра на мемориала.

Несъмнено хубав, мемориалът, издигнат през 1934 година, е опустошен, с цел да се построи на негово място " Седмокрилия ".

Наскоро в обществената полемика се прокрадна изказванието, че войнишкият монумент не е бил на мястото на " 1300 години България ", а версиите са разнообразни - че са били близо един до различен или че войнишкият монумент е бил наоколо до двореца на културата.

Запазени снимки от преди 1980 година към момента се пазят и тя ясно демонстрират къде е бил разположен мемориалът. 

Източник: programata.bg

На тази фотография се вижда, че лъвът в центъра на мемориалните плочи е гледал към бул. Патриарх Евтимий и по-конкретно към директната на ул. Христо Белчев. 

Днес мястото, на което се е намирал паметникът, наподобява по този начин: 

Снимка: Гугъл Street View

Ниската постройка от предната фотография към този момент е равна по височина на останалите си съседи, само че съвсем всички здания по столичния бул. към момента носят силуетите си от 30-те и 40-те години на предишния век. От двете фотоси излиза наяве едно - паметникът " 1300 години България " в действителност е построен на мястото на мемориала. Ако застанете с тил към мястото, където се е намирал той, ще видите паметника " 1300 години България ".

Снимка: Гугъл Street View

Разбира се, сред местата на двата паметника има разстояние от няколко метра, само че едно е ясно - паметникът на починалите бойци несъмнено е пречил на градежа на " Седмокрилия ", а в този момент, 36 години по-късно, нещата се обръщат - " Седмокрилия " пречи на паметника на починалите бойци. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР