Едва преди няколко дни кралят на Саудитска Арабия Салман Абдулазиз

...
Едва преди няколко дни кралят на Саудитска Арабия Салман Абдулазиз
Коментари Харесай

10 неща, които все още са забранени на жените в Саудитска Арабия

Едва преди няколко дни кралят на Саудитска Арабия Салман Абдулазиз ал Сауд издаде декрет, който позволява на дамите в кралството да карат коли. Промяната се чака да бъде катализатор на трансформацията в саудитската работна мощ и публични правила, написа BigThink.

Дългогодишната политика на Саудитска Арабия да не разрешава на дамите да карат бе източник на несъгласия във връзка с правата на индивида и символика на потисничеството на дамите. Промяната в строгата сунитска страна, която би трябвало да се реализира през юни 2018 година, може да бъде от изгода за интернационалната известност на Саудитска Арабия и да усили стопанската система ѝ, като ускори присъединяване на дамите в работната мощ. Досега саудитските дами трябваше да харчат огромна част от парите си за заплати на водачите си или колите им да бъдат ръководени от родственици от мъжки пол.

Съобщението беше посрещнато с възторг във Вашингтон. Авторитетният в. "Таймс " приписва монументалната смяна на възходящото въздействие на 32-годишния принц Мохамед бин Салман.

Въпреки този прогрес, дамите в Саудитска Арабия към момента са изправени пред доста ограничавания и даже нарушавания на правата на индивида. Законът за настойничеството е основан, с цел да ги лиши от опцията за доста действия. Всяка жена в Саудитска Арабия има аставник, наименуван "вали ". Обикновено тази роля отива при бащата, брачна половинка или даже сина.

Ето 10 неща, които дамите в Саудитска Арабия към момента не могат да вършат без мъжко позволение:

1. Да обличат каквото желаят. Дрескодът им е избран от шариата. Те би трябвало да обличат абая (дълга мантия с дължина до раменете или до земята) и хиджаб (шал за глава).

2. Да се омъжват и развеждат.

3. В случай на бракоразвод да задържат настойничество над децата си, откакто навършат избрана възраст (7 за момчета, 9 за момичета).

4. Да поддържат връзка с мъже, които не са им родственици.

5. Да аплайват за персонални карти или паспорти.

6. Да пътуват в чужбина.

7. Да организират публична държавна активност.

8. Да стартират работа.

9. Да се подлагат на медицински процедури.

10. Да бъдат изслушани в съда. Юридическата позиция на дамата се възприема като тази на малолетен, а показанията на един мъж се равняват на тези на две дами.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР