Едва половината от пилотите в бойната авиация летят, защото няма

...
Едва половината от пилотите в бойната авиация летят, защото няма
Коментари Харесай

Възможно е да спрат част от подготовката на летците от бойната авиация

Едва половината от водачите в бойната авиация летят, тъй като няма задоволително изправни машини, разгласи пред bTV министърът на защитата Красимир Каракачанов.

Пределът на сигурността за полети е доближат, добави командирът на Военновъздушните сили.

245 са водачите в Българската войска, само че съвсем половината от тях не летят поради липса на машини, на които да упражняват. При норматив от 120 часа годишно в предишното, в този момент се оказва, че двамата водачи на Ми-17 са имали 17 и 19 часа за половин година. От пет Ми-17 нито един не лети, от пет Ми-24 лети единствено един. За тяхното възстановяне трябват 49 млн. лв..

От 12 хеликоптера „ Кугър” летят 4, от шестте образователни хеликоптери Бел 206 – три. Техният ремонт се пресмята на близо милион.

Калкулациите на Министерството на защитата са, че 50 милиона лв. са нужни, с цел да бъде възобновена летателната валидност на вертолетите, в това число и за гасене на пожари, тъй като към този момент не разполагаме с хеликоптер за тази цел. Командирът на военновъздушните сили е подготвен да спре част от комплицираната подготовка на летците от бойната авиация поради риска, до момента в който не се обезпечат аварийни елементи за ремонт и горива за машините.

„ Загубата на нашите сътрудници се отразява доста тежко на всички места. Действа и върху мотивацията на летателния състав, а и на всички останали. Това работи на душeвността, това работи на мотивацията. Ще би трябвало да се съобразим с тази конюнктура преди да обновим полетите във военната авиация”, съобщи ген. Цанко Стойков.

Продължава разчитането на черната кутия на падналия хеликоптер. Оцелелият борден механик – офицерски претендент Алексей Каменов, продължава да е във ВМА с гръдна контузия.
Черната кутия на разрушилия се хеликоптер дава отговори за какво се е стигнало до злополуката Устройството към този момент е свалено и е в положително положение
„ Разпит с него не е провеждан. Има контузия на гърдите, неговият спомен е доста незадълбочен, шансът е, че е бил в задната част и вдигал въжето. Той е изпълнявал подготовка на задача по избавяне, прибирал е въжето, и хеликоптерът като се блъснал с предната част и това е бил неговият шанс, той е оживял ", изясни военният министър. Министърът внася във вторник промени в Закона за публичните поръчки, които да възпират опцията на компании без всевъзможен юридически интерес да апелират процедурите за ремонт и доставка на военна техника.

" Може ли компания, произвеждаща банички или продаваща бикини, да апелира ремонт на хеликоптер, тя няма безусловно никакъв юридически интерес, да не приказваме стопански интерес от сходно нещо ", съобщи министър Каракачанов.

Миналата година по тази скица Министерството на защитата загуби 42 милиона лв., отделени за ремонта на изтребителите МиГ-29. Обжалвана е и поръчката за възобновяване на вертолетите Ми-17 за 3,7 млн. лв..
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР