Едва по около 200 ученици се явяват на матури по

...
Едва по около 200 ученици се явяват на матури по
Коментари Харесай

Все по-малко ученици избират инженерни и природоматематически специалности

Едва по към 200 възпитаници се явяват на матури по физика и химия и по този начин не могат да бъдат захранени инженерните и природоматематическите специалности във висшите учебни заведения. Това сподели през днешния ден министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, като видя проблемите с дефицита на експерти още в междинното обучение. Според Вълчев в идващите 10 години от тази липса ще бъдат наранени всички сфери на стопанството ни.


В последните години желанието да се получи техническо обучение е извънредно едва, а в това време максимален растеж имат промишленостите, свързани с електрониката и електротехниката, сподели министър Красимир Вълчев. Голямото деформиране идва още от учебното обучение.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Малко възпитаници взимат решение да поставят матура по математика, физика, химия. По математика се явяват едвам 2000 възпитаници, 200 и няколко по химия и по физика, ние не можем да захраним инженерно-техническите, природоматематическите и даже икономическите специалности.
Министър Вълчев разяснява и един от най-обсъжданите през седмицата просветителни проблеми, този с аудиофайла на диктовката при изпита по български език след 4-ти клас.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Диктовката ще бъде задоволително мудна, съобразена с равнището на децата. Веднъж ще се изчете целия текст, по-късно на смислови елементи с повторения, дикцията на четящия ще бъде ясна.
От този изпит не зависи бъдещето на децата, сподели министърът и добави, че е по-важно да бъдат оценени резултатите на учебно равнище.

Външното оценяване в 10- ти клас също не би трябвало да тормози никого, тъй като евентуално една четвърт от въпросите в тестванията ще мерят уменията и няма да се изисква заучаване на наизуст.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР